Hundväder – vad är det?

Hundväder – vad är det?

Idag är det regn, igen. Det är som om himlen hade öppnat sig. Fullständigt hällregn, hela dagen. Ja, nästan hela dygnet faktiskt. Hittills har denna sommar varit ovanligt blöt och speciellt i södra Sverige.

På med regnkläder och stövlar, ja till och med hunden fick ”regnkappa” på sig idag, då vi gick vår långpromenad. Normalt brukar jag inte täcka min hund när det regnar, men med dagens mängd vatten från ovan, så kan vår långpromenad bli en direkt pina. Även om man är hund och speciellt när man är korthårshund, när det ösregnar. Våra långpromenader är allt mellan, en och en halv timma till tre timmar. Men idag varade den bara en timma. Lexi slokade som om det var straffarbete, hon var utsatt för.

Men med några glada tillrop, några skutt och ett par korta springruscher från mig, så vaknade hon till och tycktes bry sig mindre om vattenmassorna.
Hon till och med letade upp en snusnäsduk, jag hade hängt på en gren och kom med den till mig, med svansen i stolt Pinscherposition, nosarbete i luften – sök, var det. Fem godisbitar blev belöning, utkastade under ett par relativt täta bokars lövverk, där marken var fri från vatten, nosarbete på marknivå – godisspår, var det. Upp på en stor sten, sitt ner och vinka – balansarbete. Och så slutligen, räkna ut hur man når sin frolic, som matte hängde upp på en kvist som verkade hopplös att nå upp till. Men vänta lite… genom att hoppa upp på stenen, vid sidan om trädstammen. Så kunde Lexi sträcka sig med framtassarna lutade mot trädstammen och nå sin frolic – problemlösning, var det hon utförde här.

Hundväder, skulle det vara ett bra väder att vara ute med hunden i? Eller är det som vanligt en skymf mot ”vår bästa vän”? Att benämna det värsta vi kan tänka oss och när vi skall förmedla denna känsla av hemskt/otäckt/förfärligt, spetsar vi till det med prefixet hund? Hundväder, hundvakten, hundmånad, här ligger en hund begraven, med flera.

Regnväder är ingen katastrof, att vara hund eller hundägare i. Huvudsaken är, att man har rätt kläder på sig, ser till att man är i rörelse och gärna utrustar sig med gott humör. Parker och skogar är ”spöklikt” tomma dessa regniga dagar och alltså perfekta för oss som gillar hund. Vi är nästan ensamma och kan träna och leka med hunden utan att nästan behöva ta hänsyn till någon.

Hundar behöver motion, samarbete och att få besöka ”toaletten”, även om det regnar. Men det är inte utan att man undrar, var är alla hundar en regnig dag? Skärp er hundägare, var på promenad med er hund även regniga dagar.

Väl hemma från en regnig promenad, frotterar man sin hund torr. Gör sig en extra god kopp kaffe/te/varm choklad eller en toddy och bjuder sin hund på ett tuggben. Det är lite extra mysigt efter en promenad i ”hundväder”, faktiskt.

Stäng meny