Dags att ställa krav på hundägandet!

Dags att ställa krav på hundägandet!

Dags att ställa krav på hundägandet! Häromdagen blev jag riktigt upprörd! Jag släppte ut uppdämd ilska, jag medger det, för jag uppförde mig som en sjuttonåring och inte som femtio!

Händelseförloppet var följande: En tjej kommer gående med två lösgående Franska Bulldoggar, på en stor gräsbelagd allmänning, Gröningen i Helsingborg. Det var en vuxen hanhund och en ungtik som fortfarande var i valpstadiet. Tjejen skriker ”Stanna” till hanhunden – han springer inte långt bort och där finns ingen annan hund i närheten utan han var antagligen intresserad av en doftfläck några meter bort. Han ignorerar matte och fortsätter i sin Franska Bulldoggstil framåt, hans matte är ca femton meter bort och accelererar mot honom …

Jag blir nyfiken då jag hör hennes alltmer irriterade röst ropa ”Stanna”! Det lät som om hon skrek efter en snabbspringande hund som snabbt kom längre och längre bort ifrån henne.

Jag vänder mig om just när hon når fram till hunden. Hon kastar den på rygg, trycker ner den, sliter i halsskinnet och skriker – Du ska lyssna!

Min ilska rinner till omedelbart – jag har sett detta beteende alltför ofta och dessutom fått höra från massor av hundägare att detta är ett normalt råd de får på kurser, även på vissa av landets Brukshundklubbar.

Hundar som inte lyder, anses ”jävlas”, d v s att hunden ”helt medvetet” inte lyder. Dessa hundar ”ska lära sig vem som bestämmer” – så rådet som ges för denna typ av hundar är, ”vänd omkull och tryck ner hunden i backen och håll den där tills den ger sig” – vilket troligen innebär att ligga blickstilla.

Jag befinner mig på cirka 20 meters håll, så jag skriker högt – Sluta bära dig åt så mot hunden!

Inget händer, hon fortsätter och jag tar fart och springer bort till henne, påpekar med hög volym ”Sluta upp att hota din hund!”

Svaret är: lägg dig inte i, jag vet vad jag gör, för jag är instruktör! Jag replikerar irriterat:

Instruktör DU, du har ingen aning om vad du sysslar med men jag kan informera dig om att du hotar hunden och slutar du inte NU, fotograferar jag dig och gör en polisanmälan. Jag hotar inte hunden, det är min hund och han skall lyssna, fortsatte hon samtidigt som en pojke kommer emot oss. Jag förstod att det var hennes son – han fick se och höra allt. Min snabba tanke reflekterade: undrar om hon gör samma sak med honom när han inte lyder?

Jag tog upp mitt behörighetsbevis/legitimation, visade henne det samtidigt som jag säger till henne vem jag är och fortsätter: jag vet vad du gör, hunden vet vad du gör men du har ingen aning om vad DU gör men ändå har du mage att påstå att du har kunskap – för det är väl det du påstår med ditt, jag är instruktör!

Jag tänker, instruktör i vad – att misshandla hundar eller vad menar människan? Man kan INTE vara utbildad instruktör via svenska brukshundklubben och påstå att detta förfaringssätt ingår i deras utbildning eftersom det står i deras (SBKs) etiska reglerna att man inte får aga, hota eller tvinga en hund.

Så är det, men detta har blivit en trend via TVs alla märkliga program som Hundcoachen, Mannen som talar med hundar och SVTs hundprogram GoKväll som basunerar ut hur man stävjar fel hos hunden. Dessa missförhållanden är en sorglig historia i sig.

Vad är problemet med dagens hundägare? Varför är de inte intresserade av att lära sig om sin hund? Varför är det så lätt att ta till fasoner som att kasta omkull hunden, vrida om dess öra, skrika på den, slita i dess halsband och koppel? Varför har kunskap blivit omodernt?

Varför ställs inte krav på hunduppfödning, försäljning av hundar och hundägandet?

Som Bagheera i Djungelboken sade till Baloo: det är inte så klokt att nocka sin elev, risken finns att de inte minns något av lektionen när de vaknar upp – förtydligat – att hota, att slå, att bära hand på någon man ämnar lära något är helt förkastlig metod för inlärning, oavsett om det är en elev i skolan eller en hund – på vift!

Ett råd till hundägare och till andra djurägare, lär dig etologisk kunskap, det är både inspirerande och effektivt …

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

Stäng meny