Många verkar kallade ……….

Många verkar kallade ……….

I helgens HD ( Helsingborgs Dagblad) stod att läsa att polisen blivit tipsad, funnit och tagit hand om en tik med valpar, som var placerad i en ”koja”, inte större än ett duvslag. Förbipasserande hade hört gnyende och larmat polis. Hundägaren råkade uppenbara sig samtidigt som polisen slog till. Han är nu anmäld för djurplågeri. 

Många ser sig som kallade men få är de som verkligen är lämpade.”Förr i tiden” för inte så länge sedan, var de flesta blandrashundar, hundar som funnit ”kärleken” då de utan översyn kommit en bit hemifrån. Oftast skedde detta på landet, där hunden på sin utflykt fann en tik/hane som det uppstod ”kärlek” med. Resultatet en valpkull sextiotre dygn senare.

Nuförtiden tycks var och varannan hundägare arrangera ”kärleksmöten” mellan sin hund och en som matte husse anser vara en fräck/lämplig partner, så att nya valpar ser dagens ljus. Och dom utannonseras i dagspress och på ”Blocket” för flertalet tusenlappar, ibland bara några färre än vad en seriös uppfödare av rasrena hundar tar för sina valpar.

Tänk att folk så plötsligt blivit kunniga nog, för att se till att nya valpar får se dagens ljus, hur kommer det sig?

En övertro på sig själv?

En tro att alla tikar sucktar över att få bli mamma?

Eller en god extrainkomst?

Vad gör veterinärkåren för att stävja detta?

Vad gör SKK för att stävja detta?

Vad gör Skattemyndigheten för att kontrollera detta?

Och vem F.. bryr sig om valparna?

Att skapa nytt liv bör inte få vara en lek, extra inkomst eller en allmän rättighet. Utan borde vara en välgrundad seriös tanke som är förenad i kunskap om hund, raser, parning, havandeskap, valpning, valputveckling, val av lämpliga valpköpare med mera, med mera.

Ett sätt att stävja detta är en massiv kontroll av hundägandet i vårt land.

Jag står till buds om någon kår/myndighet vill göra denna nytta så att God Hundhållning uppstår.

Denna blogg har inte på något sätt med förakt för blandras att göra utan snarare förakt för människors obetänksamhet och brist på omtanke för valpen och dess kommande liv. De flesta hundägare jag möter och det är en del – kan jag försäkra, är alltför okunniga på hund och än mer i att ikläda sig rollen som ”uppfödare”. Börja ta hand om den hund ni har och lägg idéer och hybris på hyllan om fler hundar.

 

Stäng meny