Omtanke – Tanke om

Omtanke – Tanke om

Verkar vara tufft att gå omkring med sin hund lös i stan, en ”modefluga” som håller i sig. Speciellt hos nybörjare i hundägandet. Undrar om de även går med hunden lös på samma sätt längst med landsvägen?

Försäkringsbolagen, skulle troligen utförsäkra klienten ifråga om de visste. Faran för olyckshändelse är överhängande, om man inte har ”hjärnkoll” på sin hund. Vilket tyvärr inte är fallet, speciellt inte när man är nybörjare på hund. Och med den nonchalansen, så stör man inte bara andra som inte vill ha kontakt med ens hund och får det. Utan man är nonchalant mot den egna hunden och dess risk för att råka ut för en olycka.

Omtanke om sin hunds välbefinnande och dess trygga framfart i samhället borde vara prioritet ett, om man nu är glad i sin hund. Fast det tror jag nog folk, vill vara. Men då går det inte att segla fram med en hund lös på ett avstånd där man inte kan hindra den, från möten som inte borde ske. Så som möte med bilar, med hundosäkra människor, med hundar som visar oro/irritation vid möte, med flera situationer.

Min hund är inte bara mitt juridiska ansvar, alltid. Utan i högsta grad är det mitt ansvar gentemot hunden som individ, att eftersträva så att ingenting negativt händer den. Det är i min värld, den mänskliga som vi lever både jag och min hund. Och jag kan reglerna och farorna i den bättre än min hund kan, eftersom samhället är ”byggt” efter mänskliga normer.

Jag gillar min hund, därför är jag hänsynsfull. Kul är det att träffa dem som tycker lika bra om sin jycke, de finns massor av sådana hundägare.
Hoppas bara vi blir fler.

Stäng meny