Stakethund – är det ok?

Stakethund – är det ok?

Inslaget i Sydnytt 1 januari om så kallade “Stakethundar”, väcker frågan om länsstyrelsens djurskyddsinspektörer liksom polismyndighet har kontroll på denna verksamhet. Hundar som används som vakthundar innefattas även av djurskyddslagen. Av det lilla jag såg i inslaget så var hundens “arbetsplats” undermålig.

En så pass stor och tung hund som skall “patrullera” denna typ av miljö, som troligen både är smutsig, kanske ljudlig och eller på annat sätt störande bör åtminstone ha en tillräckligt stor, mjuk och dragfri liggplats. En rejäl vattenskål som är ren och stor nog att rymma tillräckligt med vatten, och inte minst skall vattenskålen vara stadig nog att inte kunna vältas lätt – inget av detta fanns på plats.

En skitig filtbit i ett hörn på ett hårt cementgolv och en liten vattenskål som inte var diskad på ett tag vilken dessutom var för liten för en stor hund, var vad som fanns.

-Hur ser deras egen koja ut i deras “hem” hur rent är det där, vilket liggunderlag har hundarna. Är denna plats beskaffad som på “arbetsplatsen” har troligen de flesta av hundarna liggskador.

– En undermåligt skött miljö bidrar inte så sällan till ohyra, har hundarna det?

-En annan detalj som jag undrar över är hur dessa hundar rastas, hur ofta de sköts om i päls och om klor är de vaccinerade?

-Vilken typ av foder erbjuds hundarna och förekommer det att de får tillgång till märgben – för sysselsättningen och tuggbehovet. Om så är fallet hur klarar man av hantering av att hundarna har något så värdefullt som ett märgben utgör ihop med annan hund inom samma hägn?

-Får hundarna mat ihop med den hund den bor ihop med utan att det uppstår stress/slagsmål dem emellan – är frågor som är högst aktuella att få svar på.

-En hund som skall utföra denna typ av arbetspass måste ha god kondition, vara välmusklad och få ro nog att kunna koppla av under annan tid.

-Hur hundarna rastas, konditionstränas och förbereds för sin arbetsuppgift är högintressanta frågor jag undrar över.

-Hundarnas “hem” var inte utrustat med någon forma av berikning, – en självklarhet för hundar som lever instängda.

-Var fanns vattnet för hundarna i denna “hemmiljö”, det sågs inte till vid inslaget?

I inslaget talades det om att dessa “stakethundar” var avsocialiserade.

Att avsocialisera innebär att man bryter mot djurskyddslagen, då det antingen innebär; 1 att hunden ser så lite människor att den blir skräckslagna vid mötet 2 att de fått så mycket stryk att den blir livrädda vid åsynen av människa

Val av ras verkade mer vara ett hopplock av hundar som andra inte velat ha och eller kunnat sköta om, och som blivit föremål för omhändertagande än rätt valda och tränade hundar för arbetsuppgiften.

Några av hundarna var enligt benämning i inslaget “problemhundar”. I det sammanhanget säger innehavaren av stakethund-verksamheten  att de hundar han tar emot testas, enligt citat; ” utvärderat dem ganska noga, innan vi tar in dem i verksamheten”.

Då blir jag väldigt nyfiken på Hur dessa tester går till och med vilken profession som man testar och utvärdera en hunds beteende.

Vakthunds raser finns det och vakthundsraser som sedan generationer är ämnade i sin arbetsbakgrund att vakta skarpt och kunna utföra detta arbete självständigt, men dit hör definitivt inte Schäferhund och knappast heller Rottweiler.

Visst det innebär inte att dessa hundraser inte kan anfalla en inkräktare på hundens område, men det i sig är inte att vakta utan mer av stress och rädsla som en sådan attack sker.

En individ som är rädd och eller blir stressad i en arbetssituation är inte ämnad för arbetet och därmed faller hundens livssituation under djurskyddslagen, som inte uppfylls.

Skall man seriöst bedriva denna verksamhet bör man ha hundar som är präglade på denna typ av beteende från generationer så som exempelvis; olika typer av; Ovtchark, Mastiffer, Maremmano-Abruzzese, Cane Corso, Komondor med flera

Dock är de alla hundar som har ett behov av sin flock och rätten till ett värdigt liv, därmed ställs stora krav på hundkunskap för att sådan verksamhet skall ske med djurskyddslagens godkännande.

Jag utgår ifrån att både länsstyrelsens djurskyddsinspektörer så väl som polisiära myndigheter kontrollerar dessa ställen med jämna mellanrum, för att bedöma hundarnas status och möjligheter till ovan beskrivna rättigheter.

 

 

Stäng meny