SVT stjälper god hundhållning

SVT stjälper god hundhållning

Jag blev uppringd, av en minst sagt upprörd hundägare häromdagen. Hon hade dagen innan sett SVT: s program ”GoKväll med Hundskolan”.

Dom bar sig så illa åt mot en hund, att jag knappast kunde se på det sa kvinnan. Jag har själv haft hund i femtio år och jag har aldrig behövt bära mig illa åt, för att få hunden att lyda. Idag ringde jag upp redaktionen och talade om vad jag tyckte. Och jag undrade hur de kunde spela in och sända sådant här, som faktiskt faller under ramen för djurförtryck, fortsatte kvinnan.

Redaktionen hade aldrig förut fått några samtal om att människor inte tyckte om deras program och att de skulle ha felaktiga metoder, tyckte inte redaktionen alls var befogat att påstå.

Jag var tvungen att tala med dig, fortsatte kvinnan. Jag måste få höra vad du tycker.

Vi hade ett trevligt samtal jag och kvinnan, fast att ämnet var otrevligt och jag berättade att redaktionen för GoKväll, har fått massor av klagomål på detta program. Under de första två tre åren var det skrivelser och namninsamlingar mot programmet, delar av dessa redovisades även i Sveriges största hundtidning, Hundsport.

Ingen av de ledande/stora hundorganisationerna i Sverige, det vill säga SKK, SBK, SHU och IMMI ställer sig bakom de metoder som förevisas i ”GoKvälls Hundskola”. Dessa metoder strider direkt mot organisationernas dressyrpolicy, och mot svensk djurskyddslag, kring vissa av inslagen.

Senast för något år sedan, hade jag ett försök till en dialog med SVT: s redaktion om programmet. Jag och många med mig har tillskrivit SVT många gånger. Personligen har jag även tillskrivit SVT: s styrelse flera gånger och till granskningsnämnden, men ingenting händer. Svaren man får är av den politiskt ”artiga” tonen, men ingenting händer.

De mest framstående hundkunniga personer i landet har vänt sig emot programmet, men SVT framhärdar. Vi har en ”fri television”, som det så vackert annonseras om. Vilket för mig har fått betydelsen av att, SVT: s redaktion och personal vet bäst och gör som dom vill, vi andra kan ju välja att titta eller byta kanal. När dom tycker att dom gör bra teve så skall det kavlas ut som sanning.

Att vi är tusentals som demonstrera SVT: s okunskap kring hund och hundträning, tycks inte spela någon roll. Och hur blir vi synliggjorda, vi som tycker och vet bättre om hund, när media håller varandra om ryggen, som så ofta sker. Dom gör bra teve tycker dom och det räcker.

Att sedan hundarna blir behäftade med okunniga ägare, det är inte SVT: s sak, verkar resonemanget gå.

Tänk om SVT insåg vad vi i hundkretsar vet, vilken är en betydande del av människor kring och med hund, att Sverige är ett land med otroligt god hundkunskap. Och då talar jag INTE om ”GoKväll: s Hundskola” eller produktionen ”Hundkoll”.

Hundkunskap som övriga hundvärlden faktiskt i stora mått applåderar. Om de visste det och vågade stiga av sina ”höga hästar” och lyssna på kunskapen i vårt land. Tänk då vilken ”hundteve” vi kunde bidra med.

Fast det är ju inget för vår ”fria television” de har ju ”GoKväll: s Hundskola”. Jag bara väntar på första programmet från SVT där barnaga lyfts fram som omtyckt av tittarna och bra teve, för publiken.

Detta och lite till talade vi om, denna fantastiska kvinna och jag. Hon liksom jag och många med oss som vågar, vill och försöker påverka SVT.
Håll tummarna för oss alla hundägare – en dag kanske vi får ”hundteve” som är i den klass Sverige bord ha.

Stäng meny