Tandborste

Tandborste

När gav du din hund ett märgben, senast?

Idag fick Lexi ett märgben, på balkongen. Jag vill inte ha det på mina mattor, därför serverar jag henne märgben på balkongen, på en utlagd handduk. Där kan hon njuta sin ”tandborste” i lugn och ro.

Idag finns allsköns ting för att hålla tänderna i ordning på hunden. Hundar äter ju som bekant inte den föda, åtminstone inte i den ”förpackningen” / konsistensen, som de är ämnade att göra. Och vips så blir det tandsten och tandproblem på våra hundar.

I de flesta matvarubutiker finns det märgben, att köpa. Gör det! Karva bort all märg, det vill säga det som finns i hålrummet på benet. Annars blir det magknip och racerbajs.

Servera ett till två i månaden och hunden med normal tandstatus håller sina tänder fina, hela livet. Och får dessutom göra det hundar är ämnade att göra, gnaga på ben från stund till annan.

Om ni har flera hundar, servera benen på behörigt avstånd hundarna emellan. Se till att de inte når varandra. Ett ben och speciellt färskt märgben kan få den trevligaste hund att visa irritation om den inte får vara i fred, med denna ”dyrgrip”

När hunden lämnar märgbenet, efter sin tandborstningsstund, ta bort det och kasta det i slasken. Inga ben skall ligga fram när inte hunden tuggar på dem. På så vis blir det extra trevligt, när märgbens dagen kommer. Och hunden ägnar sin uppmärksamhet åt benet.

Jag avstår från alla tugg i hundaffären, utom möjligen de gamla hederliga tuggen, som är av hud. En linjal lång och rund hårt tvinnad, cirka två centimeter i diameter. Men dess tugg har blivit slarvigare gjorde, de senaste åren. Och därmed utgör den mindre intresse från mig, som har en Pinscher.

Ivrig är ett ord som är bra på Pinscher. Och ivrigt tuggande hund som ibland får ett olämpligt stort stycke löst från dessa tugg, kan ställa till problem i halsen. För stora för att svälja på ett bräde, men för små nästan för att få ett bra tuggtag om biten.

Därför är det nästan bara färska märgben för Lexi, härma mig gärna!

 

Stäng meny