Vad händer i hundarnas tonår? Läs om tiden mellan valp och vuxen hund.
Att vara i tonåren innebär att individen håller på att lämna valpstadiet för att träda in i vuxen stadiet. Den perioden kan flyta omärkt förbi men oftast så inträffar några ”kollisioner” med omgivningen. Unghunden får selektiv hörsel, vilket beror på att man har upptäckt sig själv i förhållande mot andra individer och tycker oftast att de är trevligare att springa till andra hundar än att lyssna på matte husse. Man kan och vet bäst själv, så att säga.
Tikens löp
Tiken börjar löpa vilket kan medföra att hon är kinkigare, mer i behov att gå ut och kissa tätare runt löpet, ligger och ”surar” över en gammal leksak större del av dagen, vissa tikar är rymningsbenägna i slutet av löpet, vilket är den tidpunkt då hon är redo för att para sig. Tikar får många gånger ett större behov av mat, tycker dom själv och stoppar i sig allt möjligt dom kommer över, under löpet/skendräktigheten.
Tiken har först ett förlöp då vulvan svullnar, vid denna tidpunkt kan hon redan börja vara annorlunda och kanske vanligast snarstucken mot andra och vanligtvis bekanta hundar.
Själva löpet innehåller mer eller mindre blödning och de flesta tikar är duktiga på att sköta om sig själv. En tik som visar dessa tendenser berömmer man när hon slickar sig ren, för att förstärka detta beteende, som i bästa fall gör behovet av tikskydd inomhus mer eller mindre nödvändigt. Dock bör de ställen där hon vanligtvis ligger täckas med frottéhandduk eller liknande, om man inte har tikskydd på henne. Om man har tikskydd på är det viktigt att skyddet byts flera gånger per dag, vilket är vanliga trosskydd man har i denna tikskydds”byxa”. Sju till tio dagar blöder tiken under löpet.
Efterlöpet, är då tiken upphört med blödningen, den tiden då hon kan bli dräktig. Denna tid är mellan två till fyra dagar, tiken visar ofta stort intresse för andra hundar, stolsben, människoben och andra föremål vilka hon visar upp sin bakdel mot med undanhållande svans. En tik under löp och efterlöp skall vara kopplad och under uppsikt, hon är starkt rymningsbenägen vid denna tidpunkt.
Därefter uppgår tiken i skendräktigheten, vilken är en vishet från naturen. Skendräktig tik kommer att få mjölk i juverna – detta ett arv från vargen. På så sätt kan en familj/flock försörja valparna även om modern skulle komma till skada, en flock innehåller alltid fler tikar än just modern. Skendräktigheten kan ställa till besvär för tamhunden och dess ägare men är en del i löpcykeln. Detta ger humörförändring, ibland mot gosigare tik, ibland mot surare tik. I sextiotre dygn pågår skendräktigheten – precis som dräktighetsperioden. Under denna tid och i synnerhet mot slutet av denna tid kommer tiken troligen att uppvisa mer intresse för att vara hemmavid än att gå ut, hon kommer att adoptera tofflor, mjukisdjur och liknande som valpar.
För att underlätta för tiken ta bort alla dessa föremål, öka på hennes konditionering och minska något på hennes fodermängd. På så vis får hon mindre energi till att bilda mjölk i juverna. Efter löpperioden har ni åter er gamla vanliga trevliga tik, bråka alltså inte med henne, hon kan inte hjälpa sitt beteende, då det är hormonellt betingat.
Hanhundarnas beteende
Hanhundarna har börjat och lyfta på benet vid könsmognadens inträde, de har fullkomligt ”fnatt” på att dissekera urinfläckar och slickar gärna på dem, de urinmarkerar på det mesta upprättstående de passerar, de är rymningsbenägna både för att leta upp tiken som doftar så gott och eller för att ”eliminera” andra konkurrenter. De mäter sig oftare och oftare när de möter andra hanar. Hanhundar kan tycka att mat är sekundärt och ibland blir dom riktigt besvärliga med att få att äta under könsmognaden och vid löp av granntik. En granntik kan vara boende kilometer bort – hundar har ett eminent luktsinne, så det är alltså inte säkert ni vet om att det löper en granntik, men er hanhund gör. Förhindra att er hanhund slickar på urinfläckar, det ökar testosteronet i honom och hans drift att para sig/försvara sin tik, ökar.
Under könsmognadsperioden är det en god idé att träna de saker med sin hund som man redan börjat lära in. Träna och befäst kunskapen på olika platser och träna olika långa pass, se till att du upprätthåller hundens intresse för kontakten och belöningen.
Tjata inte moment och börja inte med några större nyinlärningsprojekt, under denna perioden. Din hund har ett större intresse för andra hundindivider under denna period och det är också en viktig del i din hunds utveckling att den lär känna sig själv mer, det gör den genom andra hundkontakter, bland annat. Det är lätt att man förlorar tålamodet och kanske gör sin hund ointresserad av träning framgent, om man håller på och kräver orimlig kontakt med en unghund.
Olika hundraser kommer in i tonåren vid olika ålder och varje individ har sin egen utvecklingstakt, men generellt kan man säga att tonåren börjar för:
- Småväxta raser vid 4 månaders ålder
- Mellanstora raser vid 5 månaders ålder
- Stora raser vid 6 månaders ålder
- Mycket stora raser vid 8 månaders ålder
Så här underlättar du könsmognadsperioden:
- Ge din hund tid, framförallt när ni är utomhus.
- Fortsätt att miljöträna, ta med din hund till nya platser.
- Var noga med att du väljer ut vem din hund skall hälsa på.
- Ta av halsband och koppel, när din hund skall leka/hälsa på andra hundar, se till att ni mattar/hussar rör på er vid hundmötena.
- Fortsätt att sköt om din hund med pälsvård, öronrengöring och klofilning/klippning, varje vecka.
- Skrik eller slå aldrig på din hund, blir du irriterad tala med små bokstäver, nära hunden.
- Belöna din hund mycket.
- Låt inte din hanhund slicka på urinpölar.
- Håll din tik kopplad under hela löpet, utomhus.
- När du tränar, träna då mycket kontakt och nosarbete.