Nedanstående artikel publicerad i Mixen nr 49, 2000
Kunskap på video för de fyrtassades bästa vänner
I dagarna möter en unik videofilm marknaden. En kunskapsresa i hundarnas land skapad av Charlotte Swanstein, hundpsykolog i Helsingborg. Och en uppföljare är redan på väg…
Valp, stamtavla och hundkunskap på video. Det är vad som väntar nyblivna hundägare när de kommer för att hämta hem sin nya familjemedlem. Videon är ett nytt grepp, så färskt att det nu i dagarna är premiär för Charlotte Swansteins ”Välkommen valp”. En film som är gratis och delas ut av alla hunduppfödare som är registrerade i Svenska Kennelklubben.
Nödvändig kunskap
– Folk köper hund utan att känna till dess olika behov, många faller för valpens oemotståndliga charm, vi skulle aldrig köpa bil eller ett hus genom att bara se på ytan. En hund ska man ju leva med minst lika länge, det är dessutom en levande varelse med behov. En hund är som ett barn som aldrig blir äldre än 5-6 år, säger Charlotte som med sin film vill att alla ska få samma kunskapsbas att stå på.
Det är en video som utan att innehålla några pekpinnar är tänkt att skapa trygghet för såväl hunden som de nyblivna mattar och hussar den första tiden tillsammans. En guidad åktur på 40 minuter som startar den dag valpen hämtas hos uppfödaren och tills den nått 6 månaders ålder. Filmen låter tittarna följa med i vardagliga situationer som till exempel när det bjuds mat, blir dags för motion, omvårdnad och vaccinationer. Olika träningsmoment som rör rumsrenhet, möte med nya miljöer och individer, och vilka faror som finns i våra hem. Allt presenterat på ett trevligt, snyggt och lättsamt sätt.
Hundkörkort
Det är ganska exakt två år sedan idéen till videon föddes. När Charlotte inte lyckades få jordbruksministern att inse det briljanta i att låta blivande hundägare genomgå någon slags utbildning, ett körkort för att få införskaffa hund, bestämde hon sig för att ta tag i saken själv, på sitt eget sätt. Hon skissade idéen fram och tillbaka i huvudet innan den hamnade på papper och slutligen på metervis med VHS-band. Fast däremellan kommer den stora jakten på sponsorer in. Ett tidsödande byråkratiskt dilemma med lömska fallgropar som krävt mängder med tålamod. Fast ett nödvändigt hundgöra, för utan finansiellt stöd, ingen film.
– Det var en jobbig tid men att ge upp var det aldrig tal om, det gäller att tro på det man vill uppnå och jag visste att för varje gång jag körde huvudet i väggen kom jag ett steg närmre den där dörren som stod öppen. Problemet var bara att den inte fanns nertecknad på någon karta.
Men visst fanns dörren där och på sponsorlistan finns nu tungt vägande namn som till exempel Svenska Kennelklubben, Agria försäkringsbolag och Djursjukhusföreningen. I arbetet med att producera filmen har hon fått hjälp av Titan Television, ett av landets hetaste produktionsbolag, som även filmat och redigerat den. Inspelningsarbetet skedde till största del i Helsingborg, under tre hektiska veckor i somras.
Lite mystik
Filmen är inte styrd av vare sig sponsorer eller andra organisationer, den grundar sig helt på Charlottes kunskaper och långa erfarenhet, och hennes manus har följts in i minsta detalj. Hund har funnits vid hennes sida sedan tonåren och i drygt sju år har hon varit innehavare av hundpsykologlegitimationen. Sedan dess har hon hållit kurser av alla de slag för fyrfotingar och deras tvåbenta vänner, drivit Fidos hundshop, Fidos hundinformation och dessutom plitat ihop två böcker. ”Välj rätt hund” har funnits på marknaden i två år och i augusti nästa år kommer senaste alstret som behandlar aktivering på ett enkelt och annorlunda sätt. Till vardags är Charlotte idag verksam på Regiondjursjukhuset i Helsingborg. Hon har som första hundpsykolog i landet fått anställning på ett djursjukhus. Hon tar emot egna bokningar men avlastar även veterinärerna när det kommer till beteendestörningar och problem. Det är ett projekt på ett år till att börja med, men ett rejält lyft för hela hundpsykologbranschen som ofta blir behandlade med misstro av skeptiska själar.
– Vi är helt enkelt beteendevetare på hund, svårare och mer mystiskt än så är det inte, säger Charlotte.
Uppföljare kommer
Redan innan första filmen hunnit komma ut på marknaden var Charlotte i full gång med att skriva manus till uppföljaren. En storebror som ska svara på frågan ”vad händer med min valp när den blir tonåring?” Utflykten den här gången berör hundar som befinner sig i åldrarna mellan 6 månader och 2 år och det utlovas veterinärbesök och hälsokontroller, fysisk och mental stimulans och kostråd. Filmen ska även nosa på ämnen som jakt, utställningar och hunddagis. Inspelningen är tänkt att börja inom några veckor och även den här gången håller Titan Television i filmkameran. Skillnaden för tittarna är att det blir en köpfilm. Men något kommersiellt vinstintresse har hon inte. Charlotte hoppas istället på ”ringar på vattnet effekten” att det ska leda till andra engagemang, drömmen är ett eget hundprogram på TV. Och vem har större potential än Charlotte Swanstein att bli en ”Malena Ivarsson på hund”.
– Jag vill bli ihågkommen för att ha gjort skillnad. Att vara med och bidra till en positiv förändring ger mig en större kick som människa än att ha flera Mercedesbilar i garaget och större tv än grannen. Levande varelser är något värdefullt, materiell status förlorar ju ändå sin betydelse när vi dör, säger Charlotte.
Text & foto: Susanne Gyllenlöf