Hur får jag min hund rumsren?
Vilka signaler är det som styr och hur når vi bäst resultat?
Naturliga signaler bidrar till att styra hundens avgivande av urin och avföring. Att urinera på föremål som man passerar längs med sin promenadväg är ett normalt beteende av en frisk vuxen hund. För den vuxna hunden är det naturligt att hålla sin boplats ren från urin och avföring.
För valpen är det naturligt att göra ifrån sig på en och samma plats i närheten av boet. Valpens försiktighet med att inte vilja urinera på okända platser är en nödvändig försiktighet, som är genetiskt inbyggd hos valpen.
Se därför till när du går ut med valpen att ni börjar och slutar er utevistelse på en och samma plats som är i närheten av hemmet. Och gå inga promenader med valpen, håll er runt hemområdet. Hundar kan rent fysiologiskt inte hålla sig innan de uppnått cirka ett halvårs ålder.
Vilket innebär att kissolyckor som händer när valpen hälsar på andra, alltså inte handlar om rumsrenhet. Det är naturligt för en valp som utsätts för starka känslor, att den rent fysiologiskt inte kan behärska sin urinblåsa.
En unghund som fortfarande skvätter urin vid möten, är en osäker individ. Antingen just för det mötet och eller för att hälsningar sker/skett för häftigt. Hälsa mjukt och stilla på en valp/unghund, för att minska dennes känsla av stress inför hälsningar/möten.
De väldigt småväxta hundraserna tenderar till att vara mycket tidigt mogna vilket innebär att man måste vara extra alert med rumsrenhetsträningen för att få dem att fungera perfekt.
Hanhundar och speciellt av mindre raser, tenderar till att ha en stark vana att urinmarkera mycket och även då inomhus. Var därför extra observant på er hund inomhus och socialisera den i relativt tidig ålder, även i andra människors hem. För om ni tänker er besöka bekanta framåt i livet och då tar med er hunden, så har man tidigt startat med träning för den att inte urinmarkera inomhus.
När vuxna hundar som är rumsrena helt plötsligt inte längre är det, kan detta bero på flera olika faktorer:
- Fysiologiska förändringar så som urinvägsinfektion eller annan sjukdom. Sök veterinär i första hand, för koll av er hunds hälsostatus.
- Den kastrerade tiken kan bli inkontinent. Sök veterinär för hjälp.
- Den gamla hunden kan ha blivit inkontinent och behöver rastas oftare.
- Hunden kan ha råkat ut för en chock. Sök hundpsykolog för hjälp.
- Större omvälvande händelser i hemmet kan orsaka oro hos hunden.
- En ny familjemedlem ex. en ny hund kan ge komplikationer.
Gör så här vid rumsrenhetsträning med valpen:
- Gå ut med valpen när den ätit, lekt och är nyvaken.
- Var observant under valpens hela vakna tid inomhus, när valpen börjar nosa intensivt mot golv/mattor och eller rör sig i cirklar. Lyft ut den och vänta tålmodigt, på att den gör ifrån sig.
- Se till att du tar din valp till en och samma plats i närheten av hemmet varje gång då du tränar rumsrenhet.
- Var tålmodig och tyst. Vänta på att valpen gör ifrån sig och belöna den då, gärna med något hundgodis.
- När olyckan sker inomhus, torka upp efter din valp utan att kommentera det.
- Torka inte bort urin-pölarna med doftande rengöringsmedel, det kan få en osäker valp att urinera på den platsen igen.
- Storstädning av golv och mattor görs bäst då man vet att man har en relativt rumsren hund.
- De första nätterna bör man gå ut med valpen när den vaknar. Valpar brukar ganska snabbt komma in i rytmen med familjens nattsömn.
- Även om du har egen trädgård rekommenderas att du går ut med valpen utanför denna. Många valpar kan annars få problem med att ”våga” markera sig själv utanför hemmets trygga vrå, även som vuxna.
- Att lära valpen att gå på tidning inomhus är att ge sig själv dubbelt jobb med att få sin hund att förstå, var den skall göra ifrån sig.
- För att underlätta valpens rumsrenhetsträning ytterligare ha ”hopp i kläder” bekvämt beredda vid dörren, där du också kan förvara bajspåsar och hundgodis. På så sätt kommer du snabbt ut, vilket behövs i början för att lära valpen. För ju färre ”olyckor” som sker inomhus, desto snabbare lär valpen, var ”toaletten” är.
- Plocka alltid upp efter din hund, både för visad hänsyn mot andra och för att eliminera eventuell smittspridning.
- Belöna din hund med ett Bra.