Nedanstående artikel publicerad i Hundsport nr 12, 2001

Hundarnas Nightingale

En hundbok blev två, ett nej från jordbruksministern blev en valpvideo och innan den knappt hunnit landa på marknaden är en uppföljare redan på gång. Nu är hon dessutom första hundpsykolog i landet som fått anställning på ett djursjukhus.
Charlotte Swansteins liv består av hundar och hon är ett levande bevis på att det går att göra skillnad, att det går att kämpa sig till sina drömmar, bara tron och envisheten är stark. Otroligt stark.

Jag försöker hitta den slitna soffan täckt med tappade hundhår, den där klienterna ligger med tassarna i vädret och ingående morrar fram sina problem, men förgäves. Ingen soffa och inga trampdynor i luften. En fördom måste raderas ur minnet och ersättas med kunskap.
Inte många yrken väcker den misstänksamhet och skeptiska uppsyn som just hundpsykologens. Det är en ständig källa till misstro, så för att slå hål på myten om mumbo jumbo snudd på häxkonster bestämmer jag mig för att ta reda på vad det egentligen handlar om.
– Jag har specialkompetens inom valputveckling, kunskaper om hundens beteende och raskännedom, jag arbetar också med att finna orsaker till hundars olika problembeteende, säger Charlotte Swanstein som är utbildad i IMMI´s regi och innehavare av hundpsykologlegitimationen sedan ett antal år.
Att kalla henne ambitiös räcker inte riktigt och hundarnas Nightingale låter kanske lite väl pretentiöst och ganska patetiskt, men ju mer jag tänker på det desto klarare står det att det faktiskt är just så det är. Hennes målsättning är att göra skillnad. Den skillnad som leder till att hundarna får ett så bra liv som de är värda i egenskap av människans bäste vän.

Jag hittar henne på Helsingborgs Regiondjursjukhus där hon sedan några veckor tillbaka vandrar omkring med en namnskylt på den blå skjortan. Första hundpsykolog i vårt avlånga land som får utöva sina kunskaper som anställd på ett djursjukhus. Och det får väl kallas ett revolutionerande erkännande för yrkeskåren, samtidigt som sjukhuset ges höjd kvalitet och ökade resurser då veterinärerna får mera tid över när Charlotte hjälper till att svara på frågor. Hennes närvaro på djursjukhuset är inte direkt relaterad till de sjukdomar djuren kommer dit för, utan riktar sig mot att ge hundägarna stöd och hjälp vid t.ex. sjukdomar och avlivningar, konvalescent efter operationer, bistå i frågor som rör problem och beteendestörningar men även ge råd i förebyggande och upplysande syfte… listan kan göras lång.
– De flesta problem med hundar går att lösa, bara man hittar knutarna och ägarna är beredda att lägga den tid det sedan tar för att lösa upp dem, säger Charlotte.
Just denna dag består klienterna bland annat av en skygg tax, en golden retriver som vägrar äta och en olydig dalmatiner. Lyhörd för hundägarnas situation och med en stor förmåga att känna empati, det är så jag ser henne ihop med sina klienter. Förtroendeingivande och kunnig men så har hon ju hundintresset som en medfödd egenskap. En gen som växer sig större med åren.

Istället för att leka mamma-pappa-barn var det som hund hon skuttade runt på alla fyra och skällde i sin barndom. På alla önskelistor fanns hund ständigt överst men med en astmatisk pappa fick det vänta till flyttlasset bar iväg till första egna hemmet. Istället för att då investera i en ny bokhylla eller en komplett köksutrustning uppfyllde Charlotte genast sin livslånga önskan med schäfern Zacha.
– När jag såg hur mycket okunskap och ibland ren dumhet det fanns bland hundägare bestämde jag mig för att jag ville göra något för att ändra på detta, säger hon.
Det tog sedan några år och ett par omvägar inom andra yrken innan hon kom fram till titeln hundpsykolog. Charlotte drev Fidos hundshop något år och Fidos hundskola, med kurser för hundarna och deras tvåbenta vänner, finns fortfarande kvar men i nerbantad skala. Hon har utvecklat första hjälpen-bagen, för hunden såklart och som föreläsare anlitas Charlotte både av svenska brukshundklubbar och föreningar och danska motsvarigheter. Pust… och det är ändå bara början. För varje steg hon trampat sig längre in i den svansviftande världen desto längre har hon velat komma.

Hon har läst över 200 hundböcker men någon som behandlade de mentala skillnaderna mellan olika raser på ett bra sätt hittade hon inte och därför skrev hon en egen.
– Folk köper hund utan att känna till dess olika behov, många går helt efter utseende, vi skulle aldrig köpa bil eller ett hus genom att bara se på ytan. En hund ska man ju leva med minst lika länge, det är dessutom en levande varelse med behov, säger hon.
Boken ”Välj rätt hund” är förlagd på Ica bokförlag och det är även de som nu jobbar med hennes uppföljare som behandlar ämnet aktivering. En annan brist i hundboksdjungeln, så till vida att Charlotte vill visa på andra former av stimulering än de traditionella. Här får läsaren ta del av tips på övningar och trix som är både okomplicerade och billiga.
– Det räcker inte med ensidiga promenader, hunden måste få göra av med energi och har liksom människan behov av att få stimulera hjärnan också. En nödvändighet för livskvaliteten.
Att Charlotte lever som hon lär märks inte minst på Zappa, dobermanntiken hon nu delar sin tillvaro med. Denna tillgivna hund är väl förtrogen med såväl fysiska övningar som vad hjärngymping betyder. Deras långa skogspromenader kantras av såväl sök av allt ifrån godis till bollar och kantareller, till att spåra mattes vantar eller ivägkastade bilnycklar.
– Det är inget svårt och krångligt, enkla övningar som alla kan lära sig, men det är viktigt att inlärningen är förenat med lek och skoj, det får absolut inte bli tvång.
Denna andra bok väntas landa i bokhandlarnas hyllor i augusti år 2001. Lång väntan, fast ingenting i jämförelse med det projekt hon nu drivit under två långa år.

Det var när hon inte lyckades få jordbruksministern att inse det briljanta i att låta blivande hundägare genomgå någon slags utbildning, ett körkort för att få införskaffa hund, som idéen till valpinformationsvideon föddes.
– När det är för mycket byråkrati inblandat rinner saker ofta ut i sanden. Jag insåg att här gällde det att utbilda folk på något annat sätt och en morgon fanns bara uppslaget i huvudet, säger hon.
En video som utan att innehålla några pekpinnar är tänkt att skapa trygghet för såväl hunden som de nyblivna mattar och hussar den första tiden tillsammans. En guidad åktur som startar den dag valpen hämtas hos uppfödaren och sedan låter tittarna följa med när det bjuds mat, blir dags för motion, träning och andra vardagliga situationer. Hon har skapat i princip allt i filmen själv, från manus till att finna rätt aktörer, det tunga ansvaret med att hitta sponsorer och sedan samordna allt under inspelningen. I arbetet med att producera filmen har hon fått hjälp av Titan Television som även filmat och redigerat den.
Från och oktober-00 delas den ut till de som köper hund via SKK-registrerade hunduppfödare. En trevlig, välgjord och informativ film som får en lillebror, eller storebror snarare, inom en relativt snar framtid. En uppföljare som nu befinner sig på manusstadiet och ska ta upp ämnena vardag och aktivering när valpen kommit in i ”tonåren”.

Det kanske låter som en dans på rosor med framgångar på löpande band men det har varit en svårgenomtränglig djungel där hon varit tvungen att välslipa sin machete om och om igen.
– Det heter ju att vi ska tro på våra drömmar, inte så lätt alla gånger men istället för att kapitulera på halva vägen är det bättre att tänka att så länge inget är säkert är allting möjligt. Att ge upp skulle inneburit att så mycket tid och energi bara gått till spillo, det gäller att aldrig släppa tron på att det alltid öppnar sig en dörr så småningom, hur omöjligt det än verkar, säger hon.

För att kunna finansiera projektet med valpvideon krävdes sponsorer och Charlotte har verkligen fått känna på hur många blindgångar och fula figurer som gömmer sig i byråkratins labyrinter. Och den egna envisheten och starka tron har satts på det ena kraftprovet efter det andra. En kamp för att bli tagen på allvar och med en ekonomi som många gånger hållit henne visserligen överlevande men inte levande.
– Allt som går att köpas för pengar är trots allt billigt, det är det själsliga engagemanget som kostar. Man måste våga tro på att man kan göra skillnad. Att göra en positiv förändring i livet, för sig själv och andra, är den yttersta kicken man kan få, värt mycket mer än störst TV och flest Mercedesbilar, säger hundpsykolog Charlotte Swanstein.

Text & foto: Susanne Gyllenlöf
« Tillbaka till listan