25 grader plus, i solen!

Du visar för närvarande 25 grader plus, i solen!

Och så kom sommarvärmen 30 april till Helsingborg och nu syns återigen ”alla” hundar ute mitt i solen på en filt med matte husse, några spatserandes, andra joggandes och eller springandes vid matte husse som cyklar.

Inte så sällan är de helt omusklad och eller rent av feta, ändå får de nu stå ut med ökat tempo mitt i solen och inte så sällan långa promenader vilka annars oftast lyser med sin frånvaro, de övriga icke soliga varma dagarna på året.

Jag mår illa av all okunskap och därhän lämnad empati för hunden som syns när solen strålar varm.

Hjärtat blir extra påfrestat bara av att temperaturen stiger över 10 grader, av att öka tempot, av för mycket fett att bära på då det blir tyngre för det att pumpa runt blodet, och för att inte nämna ledernas kostnad av att bära omkring på flera kilo för mycket och då i ökat tempo, och musklernas mjölksyra som kommer snabbt och stelheten efteråt, för stretching efter ansträngning tillhör nog inte dessa hundars vardagslyx.

Denna blogg kom sig av att jag och Lexi satt i den lilla skugga som idag fanns att tillgå i ”vår skog”. En bokskog vilken ännu inte slagit ut – bara musöronen syntes och på marken fullt av vitsippor i full blom.  Vitsippor som en matta under alla träden med sina kronblad fullt öppna för solens strålar skulle träffade dem, åtminstone de flesta av dem, alltså ingen speciell skugga att tala om för att gömma sig undan solens strålar, trots att vi var i skogen.

Och där kommer ett ekipage med en äldre Golden retriever, synligt överviktig och omusklad, med tungan hängandes långt ut för att försöka svalka av det överhettade hjärtat, springandes i ”sakta farten/stanna” tempo. Men där stryplänken och kopplet ofelbart förde ekipaget framåt i högre tempo än Goldendamen orkade.

– Det är för varmt för din hund att cykla nu, sa jag då de passerade mig och Lexi. Matte skakade på huvudet åt mig som om jag var idioten?

Härliga temperaturer är här och hunden blir mer utsatt för dumhet, vissa får mer än vad som är hälsosamt andra får mindre, undrar vilken dag som blir den första i år där en hund dör i solvarm bil…………

( original skriven maj 2012)