Rädd Varghund
Under många år var jag Master Food´s Hundpsykolog och svarade på tusentals frågor på deras hemsida i Sverige & Danmark. Dessa frågor och svar härstammar från den tiden, det är frågor som är väldigt lika dagens frågor.
Min varghundshanne blir 3 i februari och har på senare tid blivit helt vettskrämd för större grupper barn som väsnas. Tror det hänger ihop med att han blev skrämd av en moped-idiot som gasade på samtidigt som min mamma var ute med honom vid en skola, där barnen hade rast.
Han vägrar att gå till skolan igen, nämligen. Nu är han nästan helt okontaktbar när större grupper väsnas och ska bara hem, han blir hysterisk när man närmar sig de här grupperna och drar för att komma bort. Han älskar barn annars – mamma är dagmamma och alla de barnen + de i hennes grupp är han galen i.
Jag blir så ledsen över att han är så osäker och lider med honom, samtidigt som jag själv har väldigt svårt att hållai honom då 70 kg börjar streta och dra för att komma bort från det läskiga. Är också orolig över att hans rädsla ska gå över i aggressivitet.
Han har alltid varit lite småharig, men sen händelsen vid skolan för ca 1 och en halv månad sen har han bara blivit värre och värre. Vad ska jag göra för att få honom att inse att det inte är farligt?
Svar
Trevligt och kunnigt ställd fråga, jag tycker du skall boken ”Innan det smäller”, den handlar just om att lära hundar att skott, fyrverkeri och tillfälligt annat oväsen är okey när du är där.
Hundar som utsatts för chocker, som din Varghund gjorde, så jobbar man bort denna obehagskänsla eller åtminstone flykteffekten av den på samma sätt som med skotträdsla.
Man börjar så långt bort med detta obehagliga ljud att hunden inte bryr sig, säg skolbarn på trehundra meters håll. Där är man positivt aktiv och så flyttas positionerna närmre och närmre till den punkten som hunden behöver tåla.
Detta kan ta lång tid men och andra sidan, du arbetar med din hund under positiva former varje dag och det är samarbete i sig som skapar bästa kommunikationen och därmed kontakt. Kontakt som används för att lära hunden, att lyssna och försöka. Lycka till!
Det finns så många små delar som utgör ett ”problem för hunden så det blir vad man kallar ”problemhund/hundproblem”, så frågan med svaret du just läst är inte fullständigt varken informationen kring problemet och därför inte heller svaret blev exaktare – ett samtal hade gjort hela skillnaden – till bästa svar och hjälp.
Har du hundfrågor tveka inte att tala med mig