Faktaresistens – ett vanligt hinder för utveckling

”Faktaresistens är ett förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning.”

Jag hör ofta faktaresistens både i små nyanser i samtal och i gamla skrönor som gärna basuneras ut och jag undrar varför är människor inte mer nyfikna? Nyfikna på att ta reda på mer, lära sig djupare, ifrågasätta och upptäcka vad som finns dolt, i min hunds beteende.

Hur kan jag använda den nya kunskapen till samarbete med hunden så att den skall slippa oro, motstånd, skällande, drag i koppel m.fl. stressrelaterade och ofokuserade beteende vilket leder till allmänt jobbigt hundägande och ett mindre trevligt hundliv.

Genom Charles Darwins arbete (verksam inom naturvetenskap under 1800-talet) och sedermera Konrad Lorentz & Niko Tinbergen fortsättning framstod vetenskapsgrenen etologi, (Läran om djurs beteende). Via etologin har vi hundägare en skattkista att ösa ur så att vi kan lära om hunden och kunna utvecklas i samspel med den.

Etologin hjälper den nyfikne och prestigelösa att söka och finna att hundar har ett mycket rikt språk och inga som helst problem att lära – för de är intelligenta, känslomässiga varelser som kan lära sig alla typer av komplexa beteenden och begrepp.

När man säger ja till hundägandet säger man ja till att lära sig om arten, dess språk och beteende för att veta hur de lär så att vi skall kunna samverka. Hundar har inget behov av prestige och faktaresistens – inte du heller – välj rätt väg och bli din hunds bäste vän!

Direkthjälp och eller mer långvarig hjälp – finner du hos mig – som är utbildad hundpsykolog. Välkommen till www.fidos.se

 

 

Bild: SC Psychological Enterprises

Läs mer