Hundlek – lek med hund – leka hundägare.

Du visar för närvarande Hundlek – lek med hund – leka hundägare.

Så fick vi läsa i vår stadstidning igen, att en större hund bitit ihjäl en mindre hund. Enligt tidningen säger matte till den större hunden; – Vi skulle bara ut på åkern och leka med fotbollen, som vi brukar. Jag tittade bara bort en sekund och hunden han på denna sekund, sticka före ut ur trädgården. Och hoppa in till grannen som hade sina hundar, av rasen Chihuahua, ute på sin tomt. Och vips så var olyckan ett faktum.
Vi tycker detta är så fruktansvärt och vi överväger att avliva vår hund, avslutar matte intervjun med.

Faktum verkar vara att folk fortfarande inte lärt sig/förstå att hundlek av den arten, sparka/kasta boll inte är en lek, utan en stress skapande aktivitet. Vilken gör att individen tar i onödigt mycket i andra ”stressande” situationer.

Att rasta sina hundar med lek i form av stress, är inte att rasta. Det är att skapa en lägre tröskel för att ”sätta igång” hunden. Vid varje tillfälle som hunden blir rädd, orolig, negativ, anspänd och eller stressad, frigörs en högre intensitet hos hunden, än vad den borde/torde agera med. Än om hunden vore ”rastad” med vettiga aktiviteter.

Hade man som matte husse begrepp på vad det innebär att ha hund. Och speciellt större hund med ett jakt och eller vakt intensivt grundbeteende, så kanske man borde inse att det inte är någon lek, att vara hundägare.

Jag kan tänka mig att det borde vara enklare och skulle gå mycket snabbare, än vad som gäller idag, då man förverkat sin rätt att få vara hundägare. Inte minst för hundens skull. Avliva en hund som helt troligt inte gjort något fel mer än, råkat hamna hos fel folk som vill leka hundägare.