Mer hundsport på teve!

Du visar för närvarande Mer hundsport på teve!

Jag tänker; om man sände reportage kring hundsporter på tevesporten, så synliggjorde man korrekta träningsmetoder och omvårdnadsbehov av hunden, för betraktaren.

Vilket inte är fallet med dagens hundteve utbud, vilka dessutom inte alls vurmar för hundens behov av samverkan, rörelse och omvårdnad. Utan endast hur man lär en hund att lyda – och då på alla möjliga upptänkliga sätt förutom på det sätt som skulle göra hunden/eleven delaktig, i att förstå lektionen.

Tevesport med hundsport skulle troligen gynna hundhållningen över lag i landet, då synlighet kan ha denna effekt. Jag är medveten om att effekten också kan bli, att fler vill utöva sport med hund och därmed kan olämpliga personer dras till sporten, för deras egen vinnings skull.

Men oavsett tycks det mig märkligt, att hundsport inte mer än i vissa få undantagsfall kan tyckas räknas som sport, för tevesporten. Och då högst en/två minuters långa reportage.

Redan 2004 skrev jag till sportberörda chefspersoner på SVT och på TV4, om detta, men jag har inte ens erhållit något svar. Trots det framhärdar jag att om nu SVT skall vara ”public service” så borde väl de stora sporterna synliggöras på sporten, där. Och hundsport tillhör i särklass de största sporterna i vårt land, med tanke på antalet utövar.

Vad beror detta på? Varför ställer man inte upp på hundsporten som har massvis med duktiga ekipage som tävlar nästintill varje helg och de erövrar inte så sällan heller guld i både lydnad, sök, agility med flera sporter. I draghundssporten ligger vi ”löjligt” väl framme mot nationer som Norge, Finland, Kanada. Varför belyses inte hundsport, det är vad jag undrar?

Kan det vara så att det inte är några större pengar i sporten och att det överlag är tjejer/kvinnor som sysslar med hundsport? Fler killar och pengar till sporten, skulle det göra den mer intressant för sportnyheterna?

Skall inte sporten synliggöras för sin goda sak, i sig? Och om nu så är fallet, borde då inte en av Sveriges största (till deltagarantalet) sporter belysas?

Mitt arbete som hundpsykolog, går ut på att både hjälpa behövande såväl som att skapa goda incitament för hundhållning, i sig. Att då få hjälp på traven genom att bredare synliggöra goda förebilder inom hundsporten hade inte suttit fel och betänk tevesporten, en helt nya gren och massvis av utövare och tittare, blir er vinst.

Undrar när/om någon hundsportare startar en facebook grupp för att utöva påtryckning för detta. Fram för sport på teve som är bredare i sitt utbud, än dagens.

Då skulle kanske även simpel fakta som att; inte låta hunden gå på saltade gångbanor, att täcka korthårshundar vid stark vind ihop med mycket regn och eller kyla, och sist men inte minst fler hundägare skulle inse att köldkramp, inte är något att leka med för de hundar som har den lilla tassen.

Jag hör massor om tips och idéer för fotbollsfolket, hockeyutövarna och skidåkarnas välbefinnande och tänker; så kunde ske för hunden – på bästa sändningstid!