Ont – Morrig hund

Du visar för närvarande Ont – Morrig hund

Ont morrig hund

 Under många år var jag Master Food´s Hundpsykolog och svarade på tusentals frågor på deras hemsida i Sverige & Danmark. Dessa frågor och svar härstammar från den tiden, det är frågor som är väldigt lika dagens frågor.

 

Jag har en blandrashanne på 5 1/2 år. Blandning mellan schäfer och labrador. Häromdagen var en kompis över och hade med sig sitt barn, en pojke på 9 år. Dom har varit hos oss förr. När pojken kom i närheten av hunden så morrade han. Detta hände tre gånger. Före det hade dom busat en stund. Han har aldrig betett sig på det viset förut. Han är otroligt snäll. Vad kan ha hänt?

Svar      

En hund som morrar vill vara i fred och skall respekteras, i synnerhet av barn. Morrande hundar ”litar” inte på dem de morrar mot även om de lekt för en stund sedan, ny situation nytt läge. Gör en veterinärundersökning och med höftledsröntgen, så vi vet att din hund inte är ”sur” för att han kanske har ont, någonstans. Hans beteende vittnar om smärta efter aktivitet – ta detta på allvar.

 

Blandras plötsligt morrig

Vi har en ettårig blandrashund (schäfer, bordercollie och labrador) som har börjat med lite fula vanor. Om man försöker att klappa honom när han vilar så börjar han morra och det har även hänt att jag har blivit biten.

Samma sak gäller om man försöker ta något från honom, t.ex. en pinne eller liknande. Vi har därför slutat att försöka ta saker från honom och rör honom aldrig när han vilar. Han är i vanliga fall en jättegosig kille men efter att han bitit mig en gång så känner jag att jag alltid måste vara på min vakt. Så här ska vi väl inte behöva ha det, vad ska vi göra?

Svar                                                                                                

Nummer ett, höftleds och armbågsröntga er hund, så att vi vet att han är smärtfri från dessa ”relativt” vanliga (fel)områden för hundar i denna storlek. Låt honom vara ifred när han ligger och sover och för det tredje träna varje dag byteshandel, kul och fartfyllt.

 

 

Bichon veterinärrädsla

Jag har en 6 månader gammal Bichon Frisé tik, som är väldigt snäll, men livlig och glad. När jag senast var hos veterinären så fick jag rådet att låta henne gå fram till folk istället för tvärtom. Veterinären sade att hon verkade litet osäker.

Jag tycker att det verkar konstigt, med tanke på att hon RUSAR fram till folk och vill hälsa på alla. Hon är inte skygg för varken äldre, män, kvinnor, barn eller andra hundar och andra hundägare tycker att hon är modig.

Till saken hör att första gången hon var hos veterinären och fick vaccin så skrek hon när hon fick sprutan. Sen dess är hon litet rädd, närmast ängslig för att gå till veterinären, trots att jag försöker tala lugnt och ge godis. Hur skall man veta om ens hund är FÖR osäker?

 

Svar

Veterinären förutsatte nog att din hunds beteende var lika med alla människor, vilket det ju inte är enligt ditt mail, så då behöver du inte tänka på det.

Vad det gäller rädsla för veterinärer, så är det så för de flesta hundar och för människor med, doktorn är inget man längtar efter, eller hur? Tala lugnande med din hund hos veterinärer är okey men inte att ge henne godis, du kan i värsta fall belöna din hunds rädsla, då.

 

Det finns så många små delar som utgör ett ”problem för hunden så det blir vad man kallar ”problemhund/ hundproblem”, så frågan med svaret du just läst är inte fullständigt varken informationen kring problemet och därför inte heller svaret blev exaktare – ett samtal hade gjort hela skillnaden – till bästa svar och hjälp.

 

Har du hundfrågor tveka inte att tala med mig