Simma ifatt delfiner?

Du visar för närvarande Simma ifatt delfiner?

Vad är det som är så negativt med att visa sin hund, vad man vill/menar genom att exempelvis rycka den i kopplet, då den drar i det? Många hundar lär sig ju att inte dra i kopplet med denna metod. Eller gör dom inte det?

Sanningen är väl snarare att de hundar som behandlas med negativa/hårda inlärningsmetoder, så som ryck i koppel vid drag, lär sig inte. Då koppelryckarna misslyckas lära ut det dom ämnar, eftersom de år ut och år in alltid rycker i kopplet.

De som lyckas har helt troligt skadat sin hund för livet, genom chock och eller direkt skada på halskotpelaren.

Vad lär sig då hunden av denna metod, jo förväntan på nästa ryck.
Det vill säga att negativa inlärningsmetoder skapar en hund som ständigt väntar på nästa ryck/gap/skrik/öronomvridning/omkullkastning med flera modeller som människor sysslar med i lärandets namn.

För hundar som tränas/lever sina liv med negativ inlärning/ständig oro.
De är ständigt på spänn. Denna spänning i sig utlöser också flertalet andra negativa beteende. Så som att denna typ av hundar mer sällan kan umgås/möta andra hundar, utan att gaska upp sig/göra utfall.

Denna typ av hundar litar inte på sin ägare/förare och kan inte med denna typ av metoder läras exempelvis, att titta ner i en hink.

Titta ner i en hink? Vad skall man ha det till hos en hund, undrar du kanske. Nja, inget speciellt bara en markering för att förstärka förståelsen för att man inte kan få en hund att göra detta och flertalet andra inlärningar med negativa metoder.

Är man exempelvis funktionshindrad/stel i leder och rygg och råkar tappa sina nycklar, i en hink/grund brunn – håla och är hundägare, ja då är det inga problem att be hunden att ta upp dem. Hundratals fler exempel kan jag ge på varför det kan vara bra att kunna lära en hund, att titta ner i en hink.

Har ni varit på Kolmården eller liknande ställe, där man kan njuta av svindlande hopp och krumbuktningar från delfiner, exempelvis?  Hur tror ni man lär dem? Simmar ifatt delfinen och ger den en snyting för felaktigt beteende? Knappast, dels kan vi inte nå en delfin i vatten, som inte vill. Och dels skulle det aldrig gå att lära den, på detta sätt.

Operant inlärning är den inlärning som ger en fri, positiv och initiativtagande individ. Oavsett om det är en delfin, en hund eller en mänsklig elev man vill lära något. Detta är ett av skälen, till att inte arbeta med negativa/hårda metoder om man vill lära någon något. En förväntan med negativ anspänning ger ingen lyhörd och mottaglig individ. Det gör däremot belöning.