Vattensök

You are currently viewing Vattensök

Vattensök

Vattensök används i skarpa läge för att finna drunknade människor och gömt gods. Här i min miniblogg vill jag locka er till att prova på vattensök för kul.

Välj ett föremål – en petflaska med vatten i blir tung och stadig framförallt när du börjar gömma föremålet i vattnet, tänk då på att förankra det med ett snöre. Vilket föremål som helst går bra när det tål lite vatten.

Handskas en stund med föremålet, utan att hunden ser. Dess längre tid du handskas med föremålet dess bättre stämplar du in din doft på det. Det är alltså din doft hunden kommer att söka efter.

Göm föremålet i närheten av vatten, strandkanten, vid en buske/sten.

Hämta hunden och cirka 50 – 15 meter innan det gömda föremålet, sätter du hunden ner och peppar hunden med Viskning – du kan kalla vattensöks föremålet för något speciellt om du vill. Jag brukar säga ”Sök Fisken” – det blir lätt för mig att minnas.

I början kanske du behöver hjälpa din hund framåt mot platsen genom att locka på olika sätt. Men så fort ni gjort detta flera gånger skall hunden fritt kunna söka ”Fisken” ikring och ibland i vattnet även om det är ett avstånd på 5 – 20 meter från dig.

Påvisning av föremålet sker enklast med att hunden ger ihärdiga skall mot föremålet där det ligger och eller kan man lära hunden att sätta sig och titta mot föremålet.

Utveckla detta så att hunden söker fritt i och vid vattenbryn/åar.

Nu har du en sak till du kan utveckla ihop med hunden och för varje gemensamt arbeta ni lärt och utför dess bättre kommunikation har ni två – även i andra sammanhang.

Trevlig samvaro!