Apportering

Du visar för närvarande Apportering

Apportering med hund

De flesta hundar gillar att från gång till annan bära föremål men vi har en stor grupp som nästan drömmer om uppdraget. Aprillia här är en NSDTR – Nova Scotia Duck Tolling Retriever – kallad Tollare som tillhör dem.

Hela retriever gruppen älskar arbetsuppgifter som innehåller att hämta och bära så kallat apportering. Det finns hundar utanför denna grupp som också älskar apportering och så finns det många raser som ser det som helt ointressant.

Apportering kan ske både på land och från vatten – Aprillia bär här på en så kallad Dummy. Alltså ett föremål som i vikt skall exemplifiera ett speciellt jaktbyte som skjutits, och nu hämtas av hunden. Alltså finns det olika storlek och olika viktklasser för Dummy både för vatten och för landapportering.

Har du en apporteringsglad hund låt det bli en del i er gemenskap och inte bara kasta iväg – utveckla och ställ krav då blir detta mångt mycket rikare syssla och roligare för er båda.

Apportering med hund

Börja med låg vikt och arbeta dig uppåt när hunden utan besvär klarar förra vikten. Träna inte så hunden kan bära vikten av en Gås på en vecka, – låt det ta tid.

Vad du dock INTE skall göra är så kallad ”tvångsapportering” – där man pressar en hund att bära fast den tydlig visar den inte är intresserad även om det är en retriever.

Att leka in Hi, Hi du får allt jaga mig för att du skall få min fina dummy. Rör dig i cirklar med dummyn och låt hunden komma närmre och försöka ta den – låt det ske och belöna med Braa, Hurra. Ur detta kommer du att kunna lägga in kontaktord och få hunden att bära/ hämta med kontaktordet Apport

Det finns bra litteratur i ämnet. Följ inte rådet med att stoppa in och hålla fast dummy/ annat bärbart föremål i munnen på hunden, detta ska vara en glädje. Då kan hunden bära ”allt” du behöver den hjälpen med.