Härma

Du visar för närvarande Härma

En sak som hundägare generellt kunde börja härma Amstaff-ägare i är det
att tämligen många av dem har sele istället för halsband, på sina hundar.

Selen, den som kallas spårsele gör att hunden dels slipper ryck i halskotpelaren, vilket bland annat ger hårda halsmuskler och risk för både muskelskador liksom rena skelettskador, så kallad whiplash.

Om/när hunden drar mycket, så gör selens placering att hundens tyngdpunkt hamnar i selens mittpunkt. Vilket dels gör att det är enklare att hålla emot draget och att man kan vid behov hålla extremt nära. Dels är det så att selen är bekvämare generellt för hundar, vilka dessutom tenderar att dra mindre i sele.

Möten med andra hundar blir ofta bättre/lättare. Eftersom hunden i sele kan signalera fullt naturligt med sitt huvud, hals, ögon, öron och vinkla dessa fritt, då inte ett halsband stramar upp och snedställer huvud och hals.Resultatet för hunden är att den ger mer korrekta signaler på vad den har för intentioner och mötande hund får en renare information, av sitt möte.

Och det är inte nog så viktigt för att få bästa möten hundar emellan. Första intrycket gör ju även starkt intryck på oss människor, såväl som hos våra hundar.

Men det finns också en hel del och framförallt både American Staffordshire terrier, Staffordshire bullterrier, Dobermann och inte minst Rottweiler ägare som har väldigt breda halsband, på sina hundar.

Och då undrar jag, tar man av dessa halsband från hunden, då den är hemma? Om inte, vilket känslan ibland får mig att tro att hunden går med sitt halsband altid på.  Tänk på att alltid ta av halsband/selen från hunden, både då den åker bil men främst, då den är hemma.

Dels ger halsband/sele , en signal till nu skall vi ut och vara aktiva ihop. Samtidigt som halsband/sele av, ger signal om att vila väntar.

Dessutom kan det inte på något vis vara bekvämt, för en hund att ligga ner och sova, klia sig, rulla runt och sådant som rent allmänt sker i hemmet av en avkopplad och hemmastadd hund, med dessa attribut på.

Hemma skall hunden få känna sig helt fri från dessa persedlar och övriga krav, som kanske måste finnas ute i samhället.

Att dessutom ha god skötsel av hundens halsband, sele, koppel, borstar, täcken, plädar, kuddar, liggplatser etcetera, hör till God Hundhållning, men det visste ni väl. Genom att ha flera halsband/selar, så kan man ”vila” ett ibland och då även smörja in det med läderfett och samtidigt kontrollera att spännen, ringar och lädret är helt.

Likväl som att tvätta och hålla hundens liggplats/underlag såväl det hemma som det i bilen/hundgården fräscht, är en nödvändighet för att känna sig som en god matte husse.

En självklarhet för mig, är det, det för dig?