Att bära en skadad hund

Du visar för närvarande Att bära en skadad hund

Kan du bära din hund?

Nu närmar vi oss tiden då huggormen vaknar (tidig vår) och eftersom den är växelvarm så har den svårt för att röra sig, lätt och smidigt, som den gör i sommarvärmen. Hundar kan lätt komma för när och då kan de bli bitna.

Denna situation och många andra situationer kan göra att du behöver vara säker på att just Du kan förflytta/bära din hund om olyckan är framme.

Småhundar upp till ca 12 kg kan väl de flesta lyfta upp och bära en bit – till bilen om skada uppstått – men större hundar?

Träna hemma, var lugn, se till att hunden kan stå på golvet och du kan föra in huvudet under hunden, så att dina axlar nuddar hundens bröstkorg.

Nästa steg är att hunden låter dig på detta sätt lyfta den från golvet bara en centimeter – utöka denna träning så hunden är stilla och lugn, under flera sekvenser.

 

När du kan lyfta hunden mer och mer utan att det uppstår sprattel, hoppar av dig så se till att du håller i benen rätt, så inte hunden faller av när du är på väg upp i din fulla längd – detta skall vara en trygg process för din hund.

Träna ett steg i taget, ha ett kontaktord på detta, se till att hunden är trygg och lugn. Dessutom förbättras din bål- och lårbensmuskulatur 🙂

Hunden skall var lugn fortsatt under hela processen, som är att du lyfter hunden under dess bål med din rygg och reser dig upp och har rätt tag om rätt ben = att hunden inte kan sparka sig loss. Se noga på bilden.

Man lyfter av hunden på liknande sätt att man sänker sig själv mot marken/golvet och ger ett tecken för hunden att den får gå av. Detta är en utmärkt kontaktträning som ökar er gemenskap. Och din vetskap om var ni än befinner er kan du om så krävs hjälpa/lyfta din hund säkert.

Några träningssteg i taget och det ser ut som på bilden när du eventuellt behöver hjälpa/bära din vän

Så ser vi fram emot våren & sommarn, ihop!