Den ”ljuva” medelåldern!

Du visar för närvarande Den ”ljuva” medelåldern!

Vi liksom vår hund har en medelålder. Hos människan anses den ligga mellan 45 – 60 års ålder, för hunden är det lite beroende på ras när medelåldern inträffar, men cirka runt 6 – 8 års ålder.

Vid denna ålder har vi lärt oss vardagliga rutiner och regler som gäller för att livet skall fungera i en flock/familj/samhället och därmed även för den enskilde individen. Vi tar mer akt på livet och sysslar i regel inte med halsbrytande manövrar, varken mot oss själva eller mot andra. Vi känner oss själva och kan ofta samverka med andra, så att harmoni uppstår vid möten.Vi värdesätter livet på ett djupare plan, än när vi var yngre.

Nu är det viktigt att inte bara låta sig njuta av att hunden nästan är ”självgående”. Nu är det viktigt att man upprätthåller god kondition, goda matvanor, att man varje år vaccinerar sin hund och gör allmän kontroll av hälsostatusen. Det är väl självklara ting, precis som vi bör sköta oss själva.

Men inte så sällan så glömmer vi vår medelålders hund, att den behöver ny stimulans, att den behöver få upptäcka och lära nya ting. Den får sällan nyheter, sällan lära något nytt. Och mest på grund av det inlärda vardagsmönstret som oftast fungerar nu. Hunden kan vara ensam hemma, den är rumsren, den förargar sällan familj, vänner eller grannarna. Harjakten avslutas fortare än i unga år, att uppföra sig på allmän plats tillhör ett naturligt beteende. Hemma är den sällan störig och efter maten och promenaden går den och lägger sig.

Utnyttja dessa ”ljuva åren”.

Nu när ”allt” är inlärt och fungerar. Nu är det tid att lära sin hund nya trix, nya promenader, några nya vanor och eller vanor som bryts, ibland. Genom att vara mer med sin hund mentalt och aktivt blir hundägandet trevligare, för båda parter.

Och med en medelålders hund nästan trevligast faktiskt, då man slipper kolla, passa och vägleda, utan mer märker hur fantastiskt det är att samverka med hunden. Och speciellt en frisk trygg medelålders hund och därmed kan man drista sig till fler nyheter i samvaron med sin hund.

Och för att locka och hjälpa Er att börja, vill jag rekommendera er att läsa god hundlitteratur med tips om kul och enkla trix. Den hjälper er till ny kvalitets tid med er hund. Jag lovar ni kommer att uppleva en ny glädje ihop, hunden och du. Dessutom är det hälsobefrämjande att både röra på sig, skratta, lära och upptäcka nytt – ihop.

Trevlig ”höst”!