Hundproblem/Problemhund

Du visar för närvarande Hundproblem/Problemhund

De allra flesta så kallade hundproblem beror på matte husse. Vilket många hundägare också inleder sitt samtal med mig, med en fras som förklarar att de misstänker, att de gjort fel och är del i orsaken till problemet. En annan fras som är vanlig, är; Tänk om jag vetat detta tidigare…..

De flesta hundproblem, undanröjer man genom att vara förklok. Och tar reda på fakta kring hund som art, om rasen och dess genetiskt ärvda anlag. Så som hur skallbenägen rasen är, hur intresserad den är av samarbete, vattenarbete med flera genetiskt ärvda anlag. Vara noga vid val av uppfödare. I princip aldrig köpa en ”valp” som är äldre än nio veckor om man vet med sig, att man är nybörjare/inte är så duktig på hund, som art.

Att sedan inse att valpen, är ett ”litet barn”, om än av annan art, och behandla den därefter. Se att ungdomen kommer snabbt, vid cirka sex månaders ålder och veta hur man löser ”ungdomsproblem”, för att inte förstärka dem.

Att ge sin vuxna hund ”tillräckligt” med god motion och ha ett mentalt arbete med sin hund, i princip dagligen. God omvårdnad och att man kan läsa sin hunds signaler, så att man känner igen om/när något är fel. Och då konsulterar en god veterinär.

Tar hänsyn till, att hunden åldras ”fortare” än oss och har ett kortare liv. Genom vettig daglig motion för den äldre hund, mat för en äldre hund, trygghet och dragfri hundplats i hemmet ihop med vänlighet och hänsyn mot den. Och gärna gör dubbla veterinärbesök med sin äldre hund, vart år. För att på så sätt tidigt upptäcka åldersrelaterad sjukdom, skada och smärta. Och kunna avhjälp detta. Så får man sin hund att må väl, så länge den lever.

Slarv med dessa delar och eller övertro på sin egen förmåga/tid, skapar hund med problem. Vet man inte, tala med mig/hundpsykolog. Vi skall vara neutrala i våra svar, inte favoriseras eller låta oss köpas, till ett passande svar. Vi skall stå på hundens sida.

För att underlätta har jag skrivit mina böcker. Tänker ni läsa dem, börja gärna då i rätt ände för inhämtning av kunskap. Läs gärna;
”Välj rätt hund” som är en bok som presenterar över tvåhundra hundraser i dess ”färg och form” men främst genom nogsam beskrivning av hundrasens genetiska anlag.

Nästa bok som är lämplig, för kunskap är
”Hundens första år”, den beskriver alla valpars naturliga utveckling och tipsar om vad man bör jobba med och hur. För att få en hund som passar in i familjen och vårt samhälle.
Har man familj med mindre barn, så är min senaste bok ”Min hund & jag” perfekt. Då denna bok vänder sig till barn/ungdomar, för att inspirera till god och klok hundhållning. Boken är gjord för hela familjen med ett spel, som avslutning.Idag når ni den endast via bibliotekets utlåning – gör gärna det, ring bibblan!

Har man läst många olika böcker, så rekommenderar jag er att prova min E-Bok  ”Aktivering för livet” boken som ger mer kunskapsinformation, om hur man aktiverar sin hund. Du finner den i nätbokhandeln.. Och med tjugofem olika inlärningar steg för steg kan din hund sköta ”sopsorteringen, tvätten eller varför inte hålla koll på var mobilen är – åt dig”

Givetvis kan man/bör man läsa andra hundböcker men var observanta på alla små otrevligheter som tyvärr rekommenderas mot hunden i de flesta av dem, då hunden inte riktigt är följsam nog. Att ge sin hund tjuvtag, gap, skrik, kasta omkull skapar problem – och din hund förlorar förtroendet för dig.  

Och oftast uppvisar din hund fler, nya problembeteende.