Oro, rädsla hos hund –
Kerry Blue terrier, Shetland sheepdog, Finska Stövare, Collie
Under många år var jag Master Food´s Hundpsykolog och svarade på tusentals frågor på deras hemsida i Sverige & Danmark. Dessa frågor och svar härstammar från den tiden, det är frågor som är väldigt lika dagens frågor.
Jag har en Kerry Blue terrier som är 6 månader gammal. Han är en jättefin valp förutom att han följer mig som en skugga vart jag än går. Det största problemet är att han vägrar gå på trottoaren och avskyr att gå över gatan.
Han börjar flåsa och dra i kopplet. Det går bra i parken och på gräsmattan där han fick gå när han var valp. Där går han jättefint. Men så fort vi ska gå till ett område han inte känner till så måste jag locka honom med godis och uppmuntra honom på alla möjliga sätt. Vad ska jag göra?
Svar
Många små delar som gått fel och som du omedvetet troligen fortsätter med som förstärker hans oro. Läs min bok ”Hundens första år” däri får du massor av aha- upplevelser om vad du bör göra och kul tips som lär och aktiverar.
Stressad Sheltie
Jag har en sheltie som är 1 år. Han är rädd för allting och skäller på det som skrämmer honom. Jag har provat att både ignorera det han tycker är skrämmande och att försöka lugna honom och tycka synd om honom då han blir rädd, men ingenting fungerar och det är jobbigt både för honom och mig när han blir så rädd. Hur ska vi träna för att få bort detta?
Svar
Shetland sheepdog är en mycket sensitiv och ofta skallande vallhund som behöver lugn, konsekvens och mycket hjärngympings arbete och helst ingen stress och plötsliga händelser, för att de skall vara den toppenhund de är. Var aktiv men inte stressande – inte för statiskt och inte för långe vid varje tillfälle, men likväl utmanande uppgifter som gör att hunden växer i kunskap.
Trösta aldrig en hund som verkar rädd, det gör det bara värre. Avstanna alla handlingar när hunden börjar skälla och återuppta kontakt och händelser när den tystnar, av sig själv.
Tips på aktivering får du i min e-bok ”Aktivering för hela livet”
Osocialiserad Finsk stövare
Jag har en finsk stövare på 11 månader. Hon är rädd för människor.
Vad ska vi göra att hon är inte så rädd för människor? Ungefär när kommer hon löpa för första gången? Hon gråter alltid man kommer ut, hon saknar oss så mycket.
Svar
Vad jag förstår av ditt brev så bor din hund i hundgård, det är ingen plats för en flockindivid att vara hänvisad till.
Hundgård kan vara ett bra alternativ när man är ensam hemma som hund men inte när människorna är hemma, då bör hunden få vara med för att utveckla sociala mönster med sin flock.
Att hon är rädd för människor är troligen en av orsakerna till att hon är för lite med, så vitt det inte är så att de människor hon möter är otrevliga mot henne.
Hunden skall få socialisera sig med olika individer och miljöer för att kunna växa till en social och trevlig individ. Börjaredan idag att ge henne närhet med er. Hon kan komma i löp när som helst, nu.
Läs om tikens löp och unghundsperioden i min bok ”Unghunden”
Rädd Collie
Vår hund, en korthårig collie 10 1/2 månader, är väldigt lättskrämd Han blir rädd för brummande ljud, är otroligt åskrädd och rädd för alla ljud som påminner om åska.
När han blir rädd är han rädd i flera timmar, flämtar och darrar i hela kroppen. Vi har fått tabletter utskrivna för åskrädsla men vi kan ju inte ge honom lugnande tabletter varje dag. Varför blir han så rädd, kan det tränas bort och vad kan man göra när han blir så rädd?
Svar
Det är lätt hänt att förstärka sin hunds rädsla om man inte är kunnig på hund, ta därför kontakt för samtal och eller läs om ljudrädsla i boken ”Innan det smäller”. Colliehundar är sensitiva och är det för de är vallande hundar som behöver mycket aktivering av det tänkande slaget – det skapar en lugnare individ – aktiveringstips finns i min e-bok ”Aktivering för livet”
Det finns så många små delar som utgör ett ”problem för hunden så det blir vad man kallar ”problemhund/hundproblem”, så frågan med svaret du just läst är inte fullständigt varken informationen kring problemet och därför inte heller svaret blev exaktare – ett samtal hade gjort hela skillnaden – till bästa svar och hjälp.
Har du hundfrågor tveka inte att tala med mig