Löp – Kär & Galen

Du visar för närvarande Löp – Kär & Galen

LÖP

Under många år var jag Master Food´s Hundpsykolog och svarade på tusentals frågor på deras hemsida i Sverige & Danmark. Denna fråga och svar härstammar från den tiden, det är fråga som är väldigt lika dagens frågor.

Vår hund är en väldigt glad och snäll hund. Den har en väl utvecklad förmåga att känna lukten av tikar som löper. Den kan känna lukten av dem på flera kilometers avstånd, även när tiken ärinomhus.

När vi ärute och går med den i koppel och den känner lukten av en tik som löper, går den med nosen mot marken och nosar och drar iväg med oss. Den slickar på gräset och kan hålla på väldigt länge. I vår trädgård finns ett högt staket som går runt hela huset. Den är samtidigt väldigt atletisk och kan hoppa högt.

Ibland smiter den iväg från oss i ett obevakat ögonblick eftersom den då känner lukten av en tik och gör allt för att komma nära den. Inte så långt från oss bor en tik som just nu löper. Vår hund älskar att hälsa på den, både när den löper och även när den inte löper. Deras trädgård har inget staket så vår hund kan gå direkt in.

När detta händer blir tikens ägare väldigt arga och skäller ut oss. Så min fråga är. Har inte tikens ägare skyldighet att hägna in sin trädgård så att vår hund inte kan komma in och para sig med deras hund? Vårhund är en Flatcoated Retriever. Deras tik är någon annan ras av ungefär samma storlek.

 

Svar:                                                                                                                                    

Jo, man har strikt ägaransvar för sin hund. En tik som löper skall vara kopplad och eller på annat sätt under fullständig kontroll och oåtkomlig för en hanhundsinvit, så det är ägarens ansvar att ha kontrollen.

Din hund kan gärna få träffa tiken kortare stunder ett par gånger i veckan, när hon inte löper. Hundar gillar hundar.

Tänk på att din hanhund inte får träffa henne förrän omkring en tio till fjorton dagar efter sitt löp/att hon slutat blöda och helst inte de närmaste veckorna innan löp heller.

Tänk också på för att underlätta för din hane när granntiken löper, låt inte honom stå och slicka på tik-urin, gå en annan väg inte förbi tiken om det går. Aktivera er hund extra vid tikens löp, så mår han lite mindre dåligt, han är nämligen stört kär när tikarna löper.

Tikarnas doft som består av hormonet feromoner kan färdas väldigt lång väg – bortåt 2 kilometer, det är ett kärleksbudskap och är givetvis svårt att motstå. I min bok ”Unghunden” går jag mer noga igenom tikens löp och effekterna för hanhundar, du finner boken på bibliotek, (nät-)handeln.

 

 Kär & galen

Min hane ska snart fylla två år. Han har aldrig vart besvärlig innan när tikarna löper men nu är han som förbytt. Han ylar, skäller, matvägrar drar i kopplet m.m. Och vill absolut inte träna. Jag vet inte vad jag ska ta mig till för att det finns många tikar i området.

 

Svar                                                                                                                                   

Din hane har först nu blivit mogen nog att förstå sig på damer. Han är kär och du vet kanske hur det känns, inget annat har någon betydelse.

Du skall inte låta honom hälsa på löptikar, inte heller stå och dofta eller slicka på tik urin. Träna honom mer än vanligt och på plats långt ifrån hemområdet, där det troligen kan vara mindre tik-dofter och låt honom matvägra, servera maten och ta bort den efter femton minuter om han inte ätit.

Bara han dricker så är det ingen fara på ett par tre dagar med maten, han äter när han blir hungrig om han får lära sig att det inte krusas hela tiden med maten, och att den inte hela tiden är tillgänglig. Servera maten sent på kvällen efter all aktivering.

 

Det finns så många små delar som utgör ett ”problem för hunden så det blir vad man kallar ”problemhund/hundproblem”, så frågan med svaret du just läst är inte fullständigt varken informationen kring problemet och därför inte heller svaret blev exaktare – ett samtal hade gjort hela skillnaden – till bästa svar och hjälp.

                                                                                  

Har du hundfrågor tveka inte att tala med mig