Matfixerad

Du visar för närvarande Matfixerad

Under många år var jag Master Food´s Hundpsykolog och svarade på tusentals frågor på deras hemsida i Sverige & Danmark. Dessa frågor och svar härstammar från den tiden, det är frågor som är väldigt lika dagens frågor.

 

Jag är en lyckligägare till en Cocker-blandning på snart 2 år. Hon är väldigt lekfull och uppför sig mycket trevligt när vi är på agility. Men hon är TOTALT OCH FULLKOMLIGT MATFIXERAD! Hon stjäl kattens mat som står på golvet och hon orkar inte göra någonting om hon inte får mat. Vad kan jag göra?

 

Svar:                                                                                                          

Jag tänker du fixerar för mycket vid hennes mat, låt hunden få äta ifred efter aktivering på kvällen och lite frukost om hon vill efter ni varit ute. Kattens mat får under inga omständigheter stå så hunden kommer åt det – sätt det högt någonstans så katten får sin mat ifred. Dessutom är det farligt för hundar att äta kattmat – ordna detta meddetsamma.

Se också till att du har vatten på mer än ett ställe, katter är dåliga på att dricka så de behöver liksom bli ”påminda” – se till att vattnet är färskt flera gånger om dag.

När du tränar agility ger du troligen din hund belöning – ge del av hennes foder och några mindre bitar av hundgott. Dessutom en hund som får i sig mycket belöningsgodis är mindre hungrig, så om hon inte vill äta efteråt beror det på att hon är mätt.

Att hon inte orkar göra något utan massa mat tror jag är att hon är så van att bli ”mutad” för att göra kul saker, så hon förväntar sig godis för att agera. Tänk efter hur du agerar och var mer berömmande och mindre belönande med godis.

Är det verkligen som du skriver att hon inte orkar – besök veterinär. Det finns många olika orsaker till att en hund kan visa trötthet.

Skickar med ett nyttigt godis recept för dig att göra till henne – det kommer från min bok ”Baka eget hundgodis”

 

Det finns så många små delar som utgör ett ”problem för hunden så det blir vad man kallar ”problemhund/hundproblem”, så frågan med svaret du just läst är inte fullständigt varken informationen kring problemet och därför inte heller svaret blev exaktare – ett samtal hade gjort hela skillnaden – till bästa svar och hjälp.

Har du hundfrågor tveka inte att tala med mig