Nyckeln till ett gott hundägande!

Du visar för närvarande Nyckeln till ett gott hundägande!

Det ska vara trevligt att äga hund – och att vara hund. Genom goda förberedelser från både uppfödare och valpköpare kan vi tillsammans skapa förutsättningar för att det skall bli så.

Att känna till och kunna plock fram din hunds egenskaper som du vill utveckla och arbeta med – är en del av hemligheten.

En nyfiken, påhittig och vänligt sinnad hundägare skapar en kontakt intresserad hund – det är en annan del av hemligheten.

Nya forskarrön kan ge oss mer ”know – how” och därmed förbättra precisionen genom att vi lär mer om hunden som art.

Senaste nytt; en ny studie – publicerad i tidskriften ”Physiology & Behavior” har en grupp forskare under ledning av Nadja Affenzeller utforskat vad som händer i hundens hjärna under och efter en session av träning.

Man tränade 16 labrador retriever hundar i diskriminering av två olika föremål, föremålen skiljde sig i doft och utseende och de placerades på olika ställen. Hundarna tränades i sessioner om 10 gånger vardera med paus mellan de tio försöken. Hundarna tränades till den punkten där de nådde ett kriterium på 80 % eller mer korrekta gånger, i två omgångar under tio testtillfällen. När hundarna nått den nivå av prestanda stoppades utbildningen, nu delades hundarna upp i två grupper. En Play-grupp och en Rest-grupp.

I Playgruppen var det tio minuters promenad, tio minuters lek med hunden, med bollkastning/dragkamp – beroende på hundens intresse, som avslutades med tio minuters promenad.

I Restgruppen var hundarna inaktiva i ett rum med testledarna, ingen aktivitet skedde dock tilltalade man hunden om den såg ut att falla i sömn – så att dess vakenhet var där.

Resultat; Vid ny inlärning efter detta visade de hundar som var i Playgruppen att de lärde sig 40 % snabbare nya saker än hundarna från Restgruppen. Detta tyder på att positiva minnesbilder i anknytning till engagerad inlärning stärker minnet av vad som tränats.

Psykolog William James uttryckte redan på 1800-talet det så här – ”Ett intryck kan vara så spännande känslomässigt att det nästan bildas ett ärr på de cerebrala vävnaderna”

På ren svenska – när man har roligt blir minnet av den stunden ett alldeles speciellt inlärt minne, detta stärker än mer vår teori om att man lär mest och bäst genom trygga och positiva omständigheter. Hundar kopplar ihop oss och sin miljö under träning med känslan av den – alltså får du det resultat din kunskap och ansträngning ger.

 

Boss var en mästare på att både plocka isär och sätta ihop denna barnleksak, här bild på ett av träningstillfällena