”Sommardöden”

Du visar för närvarande ”Sommardöden”

Sommaren är här och med den härligt uteliv och faror. Faror för hundarna.

Har redan nu inpå tredje veckan med sol och värme tyvärr konstaterat att folk inte verkar förstå hur svårt hundar har för att göra av med värme.

Jag möter människor som cyklar mitt på dagen, med sin hund. De har med hunden på stranden utan skuggplats och färsk vatten, vilket snabbt leder till påfrestning för hjärtat som blir överhettat.

Och bilarna skall vi inte tala om, man skall bara in en kort, kort sväng i affären och lämnar hunden i bilen. En bil i sol uppnår långt över fyrtio grader inom tio minuter i kupén och ett eller två fönster som är nedhissade en bit, hjälper inte mot den temperaturen. Hunden kvävs.

Nästan lika illa är det för de hundar som åker bak i bilen, där man inte har satt solfilm på bakrutan, hunden nästan steks av den heta solen som bestrålar bilen. Aircondition svalkar visserligen inandningsluften, om bilen nu är utrustad med detta. Men hunden sitter likväl fast med solen strålandes på sig.

Hundar som är trubbnosade har trängre andningsvägar och har dubbelt så lätt att bli överhettade en solvarm dag. De bör nästan aldrig vara ute i sol om den åstadkommer mer värme en 10 – 12 grader.

Hundar svettas via trampdynor och via tungan, det är allt. Tänk själv hur vi svettas på hela kroppen, när det är varmt. Och det gör vi för att kroppen stöter bort hettan, som är förödande för våra inre organ. Hunden har inte denna möjlighet till snabb värmereduktion. Därför skulle heller aldrig en fri hund välja att vistas och eller röra sig speciellt långa stunder i solen, under sommarhettan.

Hundar mår bäst av att rastas, cyklas med, hänga med på golfbanan eller ridturen på tidig morgon och eller kvällen. Då är luften åter syrerik och solen värmer inte med den fara, som sker på dagtid.

Låt hunden vara antingen med i skogen eller hemma på dagen, då det är sol och sommar. Om ni vill ge er hund ett bra liv, vill säga. Dumt sagt av mig för det vill väl alla hundägare?