Spanjorerna

Du visar för närvarande Spanjorerna

Detta skall inte behöva sägas men tyvärr visar varje sommar att det behövs.
När ni stannar och rastar vid vägkanten med bilen i sommar, sätt då INTE fast hunden i dess koppel, i dragkrogen på bilen under tiden. Varje sommar händer hemska olyckor då familjen fikat klart och glömmer hunden och kör iväg.

Låt inte hunden sitta i bilen, då det är sol och sommar, inte ens två minuter för att ni skall springa in och handla snabbt. Bilar i solen får en innertemperatur på över fyrtio grader på kort, kort tid och en glipa i fönsterrutan hindrar inte det.

Två minuter blir ofta längre tid, man springer på en bekant och pratar en kort stund, kön var längre än man tänkt och så vidare, det är inte ovanligt vid tänkta snabbstopp.

Tänk på att hundar har mycket lättare för att tåla kyla än värme, generellt. Dock nästan lika illa är det i ett begränsat utrymme/bilen för hunden att göra sig fri från värme som att hålla värmen.

Hundar har mycket begränsad möjlighet till att bli kvitt överskottsvärme. Hundar svettas endast via tungan och trampdynorna. Och det är för liten yta av hundkroppen för att kunna behålla normaltemperatur  i ett utrymme som är solbestänkt.

Hunden får en förhöjd kropps temperatur blixtsnabbt och värmechoken är nära, som på bara en kvart kan leda till döden för en hund som är instängd. Låt hunden vara hemma på soliga dagar, rasta den på morgonförmiddagen och sen eftermiddagskväll, det mår den bäst av.

Hunden blir lätt överhettade av att få hänga med i båten, på golfrundan, cykelturen, ridturen, shoppingrundan, badstranden med fler vanliga sommarnöjen under sommarsoliga dagar, låt den vara hemma.

”Måste” hunden följa med, pausa ofta och längre stund med den i skuggan och ha frisk kallt vatten med till den.

Sommar, sol och värme och livet leker men inte för hunden, som tvingas med i detta. Titta i naturen när sommarsolen är som intensivast, ser ni djur i sol i aktivitet? Helt troligt inte. Djur gör som spanjorerna de tar siesta under dagens soligaste/varmaste tid.

Njut sommarn med er hund på kvällen, naturen är som mest bedårande då. Fylld av liv och dofter och temperaturen är precis lagom för hunden och för oss behövs bara en kofta över axlarna.

Det är sommarliv om man är hund.