Ställas ut – Utställning

You are currently viewing Ställas ut – Utställning

Idag var det dags igen, för den årliga hundutställningen på Sofiero slott i Helsingborg. Vilken så förträffligt anordnas av Sydskånska kennelklubben med stor funktionell hjälp från Helsingborgs Brukshundklubb.
Ni gör ett fantastiskt jobb. Tack!

Men varför är det så få som avslutar sin uppvisning,
med hunden inför domaren, med en piruett som jag såg idag.
Kul, det skall väl vara lite show också, eller?

Och om man gör en liten piruett eller rent allmänt har kontakt med sin hund, jag menar riktigt själslig ögonkontakt där inför domaren.

Då får ju hunden också en trevlig stund.
Då detta är samarbete i sig och det vet ni väl,
alla hunduppfödare och utställare.

Att hunden som individ oavsett storlek, hårlag, ålder och kön är
ett flockdjur.Och för att kunna existera som flockdjur/familj
behöver man samverka.Vilket innebär samarbete och kontakt.

Hade fler utställare verkligen tränat handling med sin hund, hade utställningar varit värdefullare för fler. Eftersom träningen i sig även i handling skapar kontakt och bränner energi.

Att träna med sin hund, så att den i princip själv ställer ut sig i rätt pose, förvånar mig att man inte ser mer av. Som intresserad av hundutställningar borde man också veta att hundar är beroende av samverkan med sin flock för att få ett meningsfullt liv. Och om så sker då är troligen vinsten närmre, också. Eftersom välbefinnande bär fram individens bästa sidor och det ser både domarens och publikens ögon.

Men jag tycker att många verkar mest dra omkring på sin hund, för att den utgör en social instans för ”dragaren”/hundägarn. Och många hundar har ni. Hinner ni med dem i er vardag? Har ni mer än tjugofyra timmars dygn?

Dags för självrannsakan och civilkurage inom ”hunderiet”.

Körkort på hunduppfödning hade troligen gjort en stor skillnad för både hund och ägare. Och därtill ett krav på att hunduppfödaren skall informera valpköparen sakligt och tydligt kring basic information om rasen och hund som sådan.
Vill ni tar jag gärna på mig, denna form av uppfödarutbildning!

Och sist men inte minst, statlig kontroll på om det skattas inom branschen, hade inte skadat, för att öka seriositeten.

Money talks you see in to way´s.