En solskenshistoria

Du visar för närvarande En solskenshistoria

När såg du en hund klappa en hund, senast? Troligen har du aldrig sett det eftersom det inte finns med i deras behov och inte heller är det fysiskt möjligt, för dem, att klappa varandra. Det är vi människor som har behov av att klappa och ta på våra hundar. Hundars vänlighet mot varandra sträcker sig till mjuka medvetna snuddningar och oftast kring hals och bröstkorgens sida. Kan det då vara en solskenshistoria att folk lär sig HUR man klappar på en hund, för att hunden skall uppfatta det så som vi avser med vår klapp?

Dom allra flesta av oss hundägare klappar på våra hundar och tar på dom i vänlig mening lite varstans. Men vanligast är dock att man klappar på huvudet, ja på huvudet.

Om vi vill lär oss hur hundar uppfattar våra generella klappar, som den över bröstkorgen som ett dunk- dunk, så kallad Schäferdunken. Eller den lite lättare uppe på hjässan – med lite kontroll över tänderna – klappen, och eller kanske den vanligaste, en lättare strykning vid hjässroten och en bit ner på halsen.
Då gäller det att vi tittar på vår hunds reaktion för att lära oss förstå när det är en klapp hunden uppfattar, som vi menar den.

Börja med att klappa din hustru/man/vän på huvudet, på huvudet uppe på huvudet. Och titta noga på dennes reaktion. Klappa/smek sedan henne/honom igen, fast nu på kinden. Eller stryk mjukt över bröstkorgen. Och titta noga på reaktionen.

Olika? Skulle tro det.

Även hunden hukar undan liksom, då klappen kommer uppifrån. Även den mest ”vana hund” gör en undanmanöver, fast den kanske bara syns på öronställningen som går bakåt nedåt med hela öronlappen eller på vissa hundar syns det bara vid öronroten. Blicken vänds bort eller som ibland hela kroppen hukas. Vissa hundar kan se ”strykrädda ut” då man klappar dem ovanifrån. Några kan bli irriterade, så att det både syns och hörs.

Detta vårt sätt att klappa på hunden är i sig ett oartigt sätt och mot en obekant hund, kan det vara direkt hotande.

Det tog mig massor av hundägande år att se detta, även med mitt egna hundklappande, såklart. Numera klappar jag lite varstans eller rättare sagt stryker min hand mot hunden, på alla olika ställen som vi hundägare gör mest.

Men om jag vill att hunden skall vara medveten om att klappen innebär något bra och jag vill vara artig, mot hunden. Då klappar jag på hundars vis.

Mjuk strykning längst kinden och eller under hakan och ner mot bröstkorgen. Vid denna typ av klapp/strykning ser man nästan aldrig någon form av undanmanöver, för hunden tolkar det som vi menar vänligt och artigt. Alltså en klapp som blir sammanbindande, som en belöning.