Hundkläder – klädd hund

Du visar för närvarande Hundkläder – klädd hund

Jag vet inte om det är jag, som är knasig. Men varför vet man inte som hundägare, att hund generellt inte behöver, kläs på. Hundar har ett utmärkt skydd mot väder och dess skiftningar. Hundars hud och dess päls är anpassad efter väder.

Har man en korthårshund och det är flertalet minusgrader och eller blåsigt/stormigt med få plusgrader. Eller kyligt hällregn. Ja, då kan ett täcke göra att hunden mår bättre och inte riskerar att bli för kall, vilket kan ge negativa effekter, för hundens välmående.

En pälsad hund behöver ses om, så att den inte behöver vara våt/fuktig in på huden, någon längre stund. Så som kan ske efter vattenarbete och eller ett skyfall. Men den behöver definitivt inget ”klädesplagg” till skydd

De varmpälsade hundarna kan behöva extra omtanke för skydd vid stark väta och eller vid sol med värme. Men ”klädesplagg” behöver de aldrig.

Att klä sin hund innebär dels att hundens eget skydd försämras, eftersom man ”utestänger” vist väder. Och om detta sker kontinuerligt, så förhindrar man hundens kroppsegna skydd att fungera som det är individinställt för/anpassat till. Och man kan komma i en situation, då hunden behöver kläs, vilket i sig också kan bidra till felaktig funktion i hud och päls.

Om man nu behöver/skall klä/täcka sin hund, så skall detta skydd, vara anpassat som faktiskt skydd. Det vill säga att de delar som kan behöva skyddas hos en hund, är ryggen och ryggslutet, ända ner över korset och del av hundens sidor. Täcket bör vara av sådant material att de släpper ut kondens och stänger ute väta, från att komma igenom täcket. Det bör vara elastiskt på så sätt, att det inte förhindrar hundens rörelser, på något sätt.

Jakthundar, som arbetar hårt och eller i ”dåligt” väder kan behöva skydd i form av hundsovsäck, att kunna krypa in i, under de pauser som hålles under jakten. För att inte ådra sig och eller för att minska på risken för sträckningar och skador under jakten.

Kapplöpningshundar och hundar som tävlar i andra fysiska ansträngande tävlingsgren, kan behöva skydd före och efter sin ansträngning. För att förebygga risken mot sträckningar och skador, kring tillfället.

Pälsklädda ”utställningshundar” kan behöva få skydd under väta och eller naturpromenaden, för att inte trassla/fördärva en vidgjord päls, inför sin utställning.

Att kläder för hundar kan se kul ut, för oss människor och därmed kommit på högsta mode, skall beaktas för vad det är.
Ett förmänskligande av hunden. Vilket i sig ökar en redan befintlig tendens hos hundägare, att tro att deras hund ”förstår” och tänker som vi, människor gör.

Detta leder till felvänd empati och därmed sämre/minskad kontakt mellan hunden och dess ägare. Och detta scenario gagnar inte en god flockkänsla, det skapar inte en fri hundindivid med egenkontroll. Och vi har för egen vinning tagit en annan art ur dess naturliga sammanhang.
Och det är alls inte klädsamt.