Oro, Bitande/nafsande Hund

Du visar för närvarande Oro, Bitande/nafsande Hund

Oro, Bitande/nafsande hund

Under många år var jag Master Food´s Hundpsykolog och svarade på tusentals frågor på deras hemsida i Sverige & Danmark. Dessa frågor och svar härstammar från den tiden, det är frågor som är väldigt lika dagens frågor.

 

Jag har ett stort problemmed min hund. Det är en tik på ett år, hon är en blandning av Schäfer Dalmatiner. Hon har börjat bita efter folk som kommer hem till oss på besök. Varje gång min kusin på fyra år kommer hit har jag givit stränga order om att hon inte får leka med hunden, som biter om någon kommer nära. Jag skriver nu därför att min syster idag tog med en kompis hem som klappade hunden på magen då hon låg på rygg. Plötsligt hoppade hunden upp, morrade och bet efter henne. Detta är ett stort problem och jag vet inte vad jag ska göra, hoppas verkligen ni kan hjälpa mig!

 

Min Rottweiler75%, 25% Pyrenéerhund vaktar ben/ saker så pass att hon biter och markerar för allt och alla, vad ska man göra? Har haft hunden i 6 månader nu, den är 1 1/2 nu. Är detta något man kan träna bort? Hon har till och med varit på barnen vid 3 tillfällen utan anledning. Måste jag göra mig av med hunden, det blir ytterligare ett nytt hem för henne. Mot mig är hon inte alls sådan.

 

Min hund, en Papillon, blir väldigt uppjagad och biter när någon (utom familjen) kommer hem till oss. Hur hanterar jag det här problemet? Jag har varit i kontakt med både hundkonsult och veterinär som båda förespråkar tuffa metoder för att komma tillrätta med beteendet. Går det verkligen inte att hantera det med mjukare metoder?

 

Svar. Hundar som biter är oftast hundar som har erfarenhet av otrevligt, skrämmande beteende från människor, även från barn under tidigare tid i livet. Hundar varnar alltid innan de biter – så vitt de inte är mycket traumatiserade. Hundars så kallade bithämning gör att mer sällan blir det större skador av ett bett – hunden mer markerar än faktiskt biter till, för allt den kan. Sedan är det lika obehagligt för den bitne ändå.

Det är av yttersta vikt att förstå vad en morrande hund säger – den säger att den inte litar på dig, situationen och har innan morrningen skedde visat olika kroppssignaler för – ta avstånd, jag känner mig osäker. När den väl morrar, skäller till, har man ignorerat hundens information och är nu inom för nära avstånd.

Vänd direkt på dig och gå därifrån – det är signalen, jag är inte farlig, jag vill inte åt ditt ben etc. Att ta i med ”hårdhandskarna” som vissa förespråkar är att stressa oroa hunden än mer och då kan man bli biten plus att hunden får mindre förtroende för en – vilket är vansinne. I en flock/familj skall harmoni råda.

Att gå fram till en obekant hund och klappa den när den ligger ner är inte ok – här skall ägaren tala om för alla gäster- om hunden vill hälsa kommer den annars låt den vara ifred. Hundar som äter och eller i vissa fall har en leksak eller ett tuggben skall inte få besök. Lär in i lugn och ro Loss, så att man kan ta bort alla saker/ben när barnen är i huset och leker och eller besök kommer.

Men främst tänk på att en hund som morrar är inte ”uppkäftig utan osäker och berättar just det – ge hunden avstånd, så lugnar det sig. Att ryta, slå, kasta omkull med fler knasigheter som ges råd om och förekommer mot en hund är inte bara fel, det är dessutom okunskap och i vissa fall djurplågeri.

 

 

Det finns så många små delar som utgör ett ”problem för hunden så det blir vad man kallar ”problemhund/hundproblem”, så frågan med svaret du just läst är inte fullständigt varken informationen kring problemet och därför inte heller svaret blev exaktare – ett samtal hade gjort hela skillnaden – till bästa svar och hjälp.

Har du hundfrågor tveka inte att tala med mig